Yapay zeka

Akciğer Hastalıklarını Anında Yakalayabilen Yapay Zeka Modeli Geliştirildi

Avustralya'lı bilim insanları, akciğer hastalıklarını anında tespit edebilen yeni yapay zeka modeli geliştirdi.
yapay zeka

Yapay zeka teknolojisi, insan hayatının her alanında kullanılmaya devam ediyor. Bu alanlardan biri de sağlık sektörü. Geçtiğimiz günlerde OMÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda yapay zeka nörolojik hastalıkların tanısında yüzde 90’ın üzerinde başarı sağladığı ortaya çıkmıştı. Sağlık sektörü alanındaki çalışmalara bir yenisi daha eklendi.

Avustralya’lı araştırmacıların geliştirdiği yeni bir yapay zeka modelinin ultrason görüntülerinden akciğer hastalıklarını yüzde 96,51 doğrulukla tespit edebildiği belirlendi.

Yapay zeka, akciğer hastalıklarını anında yakalayabiliyor.

yapay zeka

Avustralyalı bilim insanlarının uzun süredir üzerinde çalıştığı yapay zeka modeli, sağlık sektöründe büyük bir adım atmak üzere. Yapay zeka modelinin ultrason videolarından akciğer hastalıklarını %96,51 doğrulukla tespit edebildiği ortaya çıktı. Bu teknolojinin zatürre ve COVID-19 gibi benzer görünen hastalıkları bile birbirinden ayırt edebilme yeteneği olduğu belirlendi.  Çalışmayı gerçekleştiren Charles Darwin Üniversitesi (CDU), Birleşik Uluslararası Üniversitesi ve Avustralya Katolik Üniversitesi (ACU) araştırmacılarının geliştirdiği teknoloji, evrişimli sinir ağı (CNN) ve uzun kısa süreli bellek (LSTM) modellerini harmanlayan TD-CNNLSTM-LungNet, insan gözünün kaçırabileceği en küçük ayrıntıları bile yakalayabiliyor.

Kararların nedenini de açıklayabiliyor.

Yapay zeka

Profesör Niusha Shafiabady, yeni yapay zeka modelinin teşhis koymanın yanı sıra nedenini de açıklayabildiğini belirtti. Ayrıca model, ısı harita, açıklamalar ve sunduğu detaylar ile birlikte doktorların teşhis sürecini daha şeffaf ve güvenilir hale getiriyor. Diğer yapay zeka tanı araç modellerinin başarı yüzdesi olarak üzerine çıkan yeni teknoloji, sağlık sektöründe yeni bir çağı başlatacak gibi gözüküyor.

Kaynak: DonanımHaber
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir