Gündem Haberleri

Almanya’da Yeni Vatandaşlık Yasası Yürürlüğe Giriyor: 5 Önemli Değişiklik Yolda!

Almanya'da çifte vatandaşlığı mümkün kılan ve vatandaşlığa geçiş süreçlerini kolaylaştıran yeni yasa yarın yürürlüğe giriyor. Yasanın getirdiği 5 önemli yenilik dikkat çekiyor.
Alman vatandaşlığı, almanya bayrağı

Almanya’da çifte vatandaşlığı mümkün kılan yeni yasa yarın itibarıyla yürürlüğe giriyor.

Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından 26 Mart’ta imzalanan ve “Vatandaşlık Yasası’nın Modernizasyonu Yasası” adıyla bilinen bu yasa, vatandaşlığa geçişi kolaylaştırarak birçok yeni düzenleme getiriyor.

Yasal ikamet süresi, 5 yıla düşürüldü.

Almanya Yasa

Yeni yasayla birlikte Alman vatandaşlığına geçmek için gerekli olan yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indiriliyor. Üstelik, ülkeye uyum sağlama konusunda okul veya mesleki başarısı, gönüllü çalışmalar veya dil öğrenme çabası gösterenler için bu süre, 3 yıla kadar düşebiliyor.

Almanya’da çifte vatandaşlık mümkün hale geliyor!

Almanya

Almanya‘da yaşayan yabancı uyruklu kişiler artık kendi ülkelerinin vatandaşlığından vazgeçmeden Alman vatandaşlığına geçebilecekler. Yenilik, özellikle Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları için büyük bir avantaj sağlıyor zira Türk vatandaşlığından ayrılmadan Alman vatandaşı olma şansı tanınıyor.

Opsiyon modeli kalkıyor.

Alman bayrağı

Yeni yasayla Almanya’da doğan çocuklar, ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Alman vatandaşlığı alabilecekler. Daha önce yürürlükte olan ve kişiyi 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı ve Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan “opsiyon modeli” kaldırılıyor.

İşgücü Anlaşması kapsamında 30 Haziran 1974’e kadar Batı, 13 Haziran 1990’a kadar Doğu Almanya’ya gelen işçiler için vatandaşlığa girişte yapılan yazılı sınav ve diğer bazı koşullar geçerli olmayacak.

Sürecin dijitalleştirilmesi ve hızlandırılması söz konusu.

Almanya Berlin

Berlin eyaletinin Göçmenlik Dairesi Direktörü Engelhardt Mazanke, yeni yasaya ilişkin hazırlıkları değerlendirerek vatandaşlık başvurularının dijital olarak yapılabileceğini ve başvuruların günün her saati kabul edilebileceğini belirtti. Mazanke “Hızlı Kontrol” (Quick-Check) testinin başvuruların hızlandırılmasında önemli ölçüde kolaylık sağladığını vurguladı.

Yeni yasanın getirdiği bu önemli değişiklikler ülkede yaşayan birçok yabancı uyruklu kişinin, vatandaşlığa geçiş sürecini kolaylaştıracak ve hızlandıracak. Alman vatandaşlığına geçmek isteyenler için yeni bir dönem başlıyor gibi gözüküyor.

Kaynak: BirGün
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir