Antik Mısır denildiğinde akla ilk olarak piramitler, mumyalar ve altın hazineler gelir. Ancak, bu medeniyet hakkında sandığınızdan daha az şey biliyor olabilirsiniz. Mısır uzmanı Joyce Tyldesley’in paylaştığı, pek bilinmeyen 10 ilginç gerçek:
1. Antik Mısır’da develer yerine eşekler kullanılıyordu.
Develer, Mısır’da ancak hanedanlık döneminin sonlarına doğru yaygınlaştı. Mısırlılar, yük taşımak için eşekleri, ulaşım için ise nehirleri ve kanalları kullanıyordu.
2. Mumyalaşma herkes için değildi.
Mumyalama pahalı ve zaman alan bir süreçti, bu yüzden sadece zenginler için mümkündü. Çoğu insan, sıcak çöl kumlarının doğal kurutucu etkisiyle basit mezarlarda gömülüyordu.
3. Ölülerle yemek paylaşılıyordu.
Mısırlılar, ölü atalarının ruhlarını beslemek için mezar tapınaklarına yiyecek bırakıyordu. Bu yiyecekler, ruhlar tarafından manevi olarak tüketildikten sonra yaşayanlar tarafından yeniliyordu.
4. Kadınlar erkeklerle eşit haklara sahipti.
Kadınlar mülk sahibi olabilir, ticaret yapabilir, mahkemeye başvurabilir ve boşanabilirdi. Ancak evlilikte roller farklıydı: Kadın ev işlerinden ve çocuk bakımından sorumluyken, erkek dış dünyada çalışıyordu.
5. Hiyeroglifler günlük hayatta kullanılmıyordu.
Hiyeroglifler, resmi yazıtlar ve anıtlar için ayrılmıştı. Günlük yazışmalarda daha hızlı ve pratik olan “hieratik” ve “demotik” yazılar kullanılıyordu.
6. Kadın firavunlar vardı.
Hatshepsut gibi bazı kadınlar, tam yetkili firavun olarak hüküm sürdü. Mısır dilinde “kraliçe” kelimesi “firavunun eşi” anlamına geldiğinden, kadın hükümdarlara da “kral” deniliyordu.
7. Firavunlar genellikle kardeşleriyle evlenmezdi.
Kraliyet ailesinde bazen kardeş evlilikleri görülse de, bu halk arasında yaygın değildi. Eski Mısır’da “kardeş” kelimesi bazen “eş” veya “sevgili” anlamında da kullanıldığı için yanlış anlaşılmalar olmuştur.
8. Her firavun piramit inşa etmedi.
Eski ve Orta Krallık dönemlerinde firavunlar piramitler inşa etti. Ancak Yeni Krallık döneminde krallar, daha gizli ve korunaklı kaya mezarlarını tercih etti.
9. Piramitleri köleler değil, işçiler inşa etti.
Büyük Piramit’in köleler tarafından yapıldığı düşünülse de, arkeolojik bulgular bunun aksini gösteriyor. İnşaat, maaşlı işçiler ve belirli sürelerle çalışan köylüler tarafından gerçekleştirildi.
10. Kleopatra güzelliğiyle değil, zekâsıyla büyüledi.
Tarihte Julius Caesar ve Mark Antony gibi önemli Romalıları etkileyen Kleopatra’nın güzelliği değil, zekâsı ve etkileyici sesi öne çıkıyordu. Paralarındaki portrelerde sert yüz hatları dikkat çekiyor.
Kaynak: History Extra