Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, asıl yıkıcı depremlerin kuzey hattında gerçekleşebileceğini ve en çok çekindikleri yerin Bingöl Karlıova’dan başlayarak Erzincan’a kadar uzanan Yedisu olduğunu ifade etti. Bu fay hattında en son 1794 yılında bir deprem olduğunu ve her 250 yılda bir deprem meydana getirdiğini belirtti. 6 Şubat depremlerinden sonra bu fay hattında stres biriktiğini düşündüklerini de ekledi.
Kuzey hattında büyük bir deprem bekleniyor
Ayrıca, Ege ve Akdeniz’i ilgilendiren Helen yayıyla ilgili olarak her an güçlü bir depremin olabileceğini vurguladı. Helen Kıbrıs yayının tehlikeli olduğuna dikkat çeken Görür, “Antalya’nın güneyinden, Datça’ya kadar uzanıyor. Uzun zamandır burada bir deprem olmuyor.” şeklinde konuştu. “Rodos Girit güneyde her gün deprem oluyor. Burada günün birinde büyük deprem olabilir Tıpkı Helen Bıbrıs yayının 1856 senedinde 9’un üzerinde deprem ürettiği gibi. Ürettiği depremin şiddeti nerdeyse 12’ye varıyor. Kıbrıs’ı yok etmiş.” ifadelerini kullandı.
Görür, Marmara’da büyük bir sarsıntının beklenmekte olduğunu hatırlatarak, “Asıl yıkıcı depremin kuzey hattında gerçekleşmesini öngörüyoruz.” dedi.
Görür, Çanakkale depremi sonrası sosyal medya hesabından ‘Uyarı’ yazarak bir açıklamada bulunmuştu.
Bahceli-Ezine/Canakkale’de 4,9 deprem oldu. Deprem Bayramic’in gunyinde Evciler Fay Zonunda oldu. Bu zon KAF’in orta branjina ait. Bu kol ve KAF’in guney kolu yavas eneri biriktiren dallar. Bunedenle daha gec depremler bekliyoruz. Simdilik en yakin deprem Marmara icinde olacak. pic.twitter.com/9xVJgCkufo
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) July 22, 2024
“Bahceli-Ezine/Çanakkale’de 4,9 deprem oldu. Deprem Bayramiç’in gunyinde Evciler Fay Zonunda oldu. Bu zon KAF’in orta branjina ait. Bu kol ve KAF’in güney kolu yavaş enerji biriktiren dallar. Bu nedenle daha geç depremler bekliyoruz. Şimdilik en yakın deprem Marmara içinde olacak.”
“Bu Çanakkale depremi nedeniyle uyarıyorum. Özellikle hükümet, muhalefet ve halk şunu idrak etmeli. Bu ülkenin hemen hemen her yeri bir fay örgüsüyle kaplı. Ülkenin herhangi bir bölgesi her hangi bir zamanda büyük bir depreme maruz kalabilir ve binlerce insanımız ölebilir. Bu çok ciddi bir olasılıktır. Onun için bırakın fayların özelliklerini, yerini boyutunu, ne zaman deprem üreteceğini. Onu bilim insanları düşünsün. Siz nasıl kentinizi ve tüm ülkeyi deprem dirençli hale getirirsiniz onu düşünün. Hükümeti, muhalefeti ve halkı ile yumruk olur elbirliği ile çalışırsan bu mümkün. Deprem dirençli ülkelerde bizde olan büyüklükte depremler olunca bir kaç kişi tesadüfen ölüyor bizde ise on binler ölüyor. Bu bize yakışmıyor, gelin ülkemizi deprem dirençli yapalım. Bu mümkün. Sevgiyle”
Kaynaklar: NTV, Sputnik