Gündem Haberleri

Atina, Sıcaklığı Düşürmek İçin Antik Roma Su Kemerlerini Kullanıyor

Atina kavurucu sıcaklara yabancı değil, ancak yükselen yaz sıcaklıklarıyla karşı karşıya kalan şehir, daha fazla yeşil alan yaratmak için antik Roma mühendisliğinden yararlanıyor.

Kayıtlara geçen en sıcak Haziran ayının ve Temmuz ayında yaşanan bir başka şiddetli sıcak hava dalgasının ardından, özellikle Avrupa’nın bu bölgesinin Dünya’nın en hızlı ısınan yerlerinden biri olduğu düşünüldüğünde, Atina’yı serinletmek ve su tasarrufu yapmak daha da aciliyet kazandı. Halihazırda gündemde olan bir fikir, şehrin antik Roma su kemerinden gelen suyu kullanarak Yunan başkentinde daha fazla yeşil alan yaratmak. İmparator Hadrian tarafından yaptırılan ve MS 140 civarında tamamlanan Hadrian Su Kemeri, başkentin kuzeyindeki Parnitha Dağı’ndan doğrudan Atina’nın kalbine doğru yaklaşık 23 km akıyor.

Su kemerinin büyük bir kısmı yerin altındadır ve yeraltı su tablasına sızarak çalışıyor. Chalandri belediyesinde, Cultural HIDRANT adlı bir pilot proje antik yapının bir bölümünü yeniden hayata döndürüyor. Kültürel HIDRANT Proje Müdürü Christos Giovanopoulos, “Hadrian su kemerinin suyu başka bir yere taşıyacak belirgin bir kaynağı yok” dedi. “Güzergahı boyunca yeraltındaki suyu emiyor ve bu önemli çünkü suyu ne kadar çok kullanırsanız, su o kadar çok geri dönüyor. Kullandığımız su kaynağını zenginleştiriyorsunuz” diye ekledi.

Hadrian su kemeri, hâlâ çalışır durumda.

Tamamlandığında, Chalandri sakinleri bahçelerini sulamak veya mülklerini temizlemek için su kemerinin yanından geçen boru hatlarına bağlanarak veya belediyenin su kamyonlarını kullanarak içilemez su sisteminden yararlanabilecekler. Christos, “Hadrian su kemeri, hâlâ çalışır durumda olduğu için, şu anda denize boşa giden suyu taşımaya devam ediyor. Yeni içilemez su boru hatları çalışmaya başladığında yılda 80,000 metreküp tasarruf edeceğiz” diye açıkladı.

Atina Avrupa’nın en sıcak ve en yoğun yapılaşmaya sahip şehirlerinden biri. Yaz aylarında bu durum belirgin bir ısı adası etkisine yol açıyor ve ekstra suyun su kemerinin güzergahı boyunca yeşil bir koridor oluşturup sulayarak sıcaklıkları düşürmesi umuluyor. Projenin bir diğer önemli yönü de insanları suyu farklı şekilde kullanmaya teşvik ederek alışkanlıklarını değiştirmek ve böylece daha az içilebilir suyun israf edilmesini sağlayabilmek.

Projenin amacı Atina’da bir kültür yaratmak.

atina su kemerleri

Atina Su Temini ve Kanalizasyon Şirketi EYDAP‘ın Strateji ve İnovasyon Direktörü Giorgos Sachinis, “Projenin nihai hedefi Atina’da bir kültür yaratmaktır” dedi. “Daha fazla yeşil alan ve içilebilir suyun içilemez kullanımlar için daha az israf edilmesini istiyoruz ve bu proje bunun için uzun bir stratejinin sadece başlangıcı” diye ekledi. İhmal edilen su kaynaklarının yenilenmesi ve kentsel alanların yeşillendirilmesi, değişen iklime karşı önlem almanın ve sürdürülebilirliği teşvik etmenin bir yolu olarak görülüyor.

Chalandri’deki projenin arkasındakiler, bölge sakinlerinin katılımının ve bu değerli su kaynağını gelecek için güvence altına almak üzere yerel bir dernek kurulmasının girişimin başarısında kilit rol oynadığını vurguluyor. Ancak uzun vadeli strateji, projeyi şehir geneline ve ötesine yaymak.
Christos Euronews’e özetle şunları söyledi: ”Hadrian su kemerinin geçtiği Atina’nın diğer ilçelerinde de genişletme planları var. Ayrıca Avrupa’da kültürel mirası su mirasıyla birleştirerek daha yeşil, sürdürülebilir ve yaşanabilir kentler yaratmak isteyen beş, altı kentle daha işbirliği başlattık.”

Kaynak: Euronews
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir