Yapay zeka

Avrupa, Çığır Açan Yapay Zekâ Yasalarıyla Dünyaya Öncülük Edecek

Avrupa Birliği (AB), yapay zekâ alanında çığır açan yeni kurallarla, küresel teknoloji regülasyonlarında referans noktası belirliyor.
Avrupa Birliği

Avrupa Birliği, bu yasayla birlikte yapay zekânın iş dünyasında ve günlük yaşamda nasıl kullanılacağını belirlemek üzere dünya çapında bir örnek oluşturmayı hedefliyor.

Yasa, 2021 yılında Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ve AB milletvekillerinin bir dizi önemli değişiklik yaptığı yapay zekâ mevzuatına dayanıyor. Yapay zekanın yanlış bilgi, sahte haberler ve telif hakkıyla korunan materyallerle ilgili endişeler özellikle Microsoft destekli OpenAI’nin ChatGPT’si ve Google’ın sohbet robotu Gemini gibi üretken yapay zeka sistemlerinin artan popülaritesiyle daha da yoğunlaştı.

Belçika Dijitalleşme Bakanı Mathieu Michel, “Dünyada türünün ilk örneği olan bu dönüm noktası niteliğindeki yasa, toplumlarımız ve ekonomilerimiz için fırsatlar oluştururken, küresel bir teknolojik sorunu da ele alıyor. Avrupa; Yapay Zeka Yasası ile güven, şeffaflık ve hesap verebilirliğin önemini vurgularken, aynı zamanda hızla değişen teknolojinin gelişmesini ve Avrupa’daki yenilikçiliği artırmasını sağlıyor,” dedi.

Suçlar ile mücadele konusunda yapay zekâdan faydalanılacak.

Avrupa Birliği

Yeni yasa, yüksek riskli yapay zeka sistemlerine katı şeffaflık yükümlülükleri getirirken, genel amaçlı yapay zekâ modelleri için bu gereksinimler daha hafif olacak. Ayrıca, hükümetlerin kamusal alanlardaki gerçek zamanlı biyometrik gözetim kullanımını belirli suç vakalarının önlenmesi ve ciddi suçlardan şüphelenilen kişilerin aranmasıyla sınırlandırıyor.

Cooley hukuk firmasından Patrick van Eecke, yeni yasanın sadece AB üyesi 27 ülke üzerinde değil, dünya genelinde de etkili olacağını belirtti.

Avrupa’nın yapay zekaya ilişkin bu yeni düzenlemeleri, küresel teknolojik regülasyonlarda önemli bir mihenk taşı olarak kabul ediliyor ve diğer ülkeler için de örnek teşkil ediyor. Bu yasa, Avrupa’nın teknolojik gelişmelerde öncü rolünü pekiştirirken, güvenlik ve şeffaflık konularında da yeni standartlar getiriyor.

Kaynak: Reuters
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir