Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından “Yeteneğe Dayalı Kalkınma” temasıyla İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstanbul İnsan Kaynakları Forumu’nun açılışında önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Kacır, düzenledikleri Türkiye Tech Visa Programı sayesinde 214 teknoloji girişiminin Türkiye’ye taşınmak için başvurduklarını açıkladı.
Bakan Kacır, açıklamalarda bulundu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, düzenlenen İnsan Kaynakları Forumu açılışında açıklamalarda bulundu. Sanayi Devrimi ile birlikte emeğin yerini makinelerin aldığını söyleyen Kacır, “Ulusların kalkınma düzeyi artık doğal kaynaklardan çok sanayi üretimiyle ölçülmeye başlandı. Fakat 20. yüzyılın ikinci yarısında adım attığımız bilgi çağıyla birlikte fiziksel varlıklardan ziyade bilgi, teknoloji ve inovasyon, ekonomik gücün merkezine yerleşti. Bir zamanlar tarımsal üretime, sanayi gücüne ve yer altı zenginliklerine dayalı olan büyüme modelleri, yerini bilgi ekonomisine, inovasyona ve yetenek gelişimine bıraktı.
Yeni çağın gerçeği şudur; yetenek en kıymetli sermaye, inovasyon ise sürdürülebilir büyümenin lokomotifidir. İnsan kaynağının en değerli sermaye olduğu bilinciyle hareket eden ve yetenek gelişimini stratejik bir öncelik haline getiren ülkelerin, mevcut tabloda geleceğin liderleri olacağını söylemek mümkün.” dedi.
Son 22 yılda üniversitelerden teknoparklara, AR-GE merkezlerinden girişimcilik destek programlarına kadar geniş bir yelpazede insan kaynağı niteliğini artırmaya yönelik adımlar attıklarının altını çizen Bakan Kacır, insansız hava aracı üretimine de değindi. İnsansız hava aracı üretiminde lider durumda olduklarını söyleyen Bakan Kacır, yerli ve milli otomobil Togg’un, elektrikli, bağlantılı ve akıllı araç olarak bugün yollarda olduğunu sözlerine ekledi.
“Yeni iş modelleri oluşturabilecek potansiyeldeyiz.”
Gençlerin doğru yetkinliklerle buluşmasına yönelik çalışmalar düzenlediklerini belirten Kacır, başta yapay zeka olmak üzere teknolojilerin çok boyutlu etkilerinin, yetkinlik dönüşümünün tercihten öte zorunluluk olduğunu söyleyerek “Araştırmalar ülkemizde halihazırda 7 milyon kişinin yürüttüğü işlerin 2030’a kadar yeni nesil teknolojilerin etkisiyle ya tamamen ortadan kalkabileceği ya da farklı niteliklere sahip rollere dönüşeceğini gösteriyor. Ancak gelişen teknolojilere doğru bir bakış açısıyla yaklaşırsak, bünyesinde 9 milyon kişiyi barındıracak yeni iş modelleri oluşturma potansiyeline sahibiz. Özellikle teknolojiyle ilgili alanlarda ortaya çıkacak fırsatları doğru değerlendirdiğimiz takdirde mevcuttan en az ilave 2 milyon istihdam oluşturmamız mümkün.” değerlendirmesinde bulundu.
Geçtiğimiz aylarda ilan edilen Türkiye Tech Visa Programı’nın çalışmalarına değinen Kacır, “Programın ilk 5 ayında dünyanın dört bir yanından 214 teknoloji girişimi Türkiye’ye taşınmak için başvuru yaptı. Uluslararası Lider Araştırmacılar Programımızla alanlarında dünyanın en iyi merkezlerinde deneyim kazanmış yetkin araştırmacıların dünyanın ülkemize gelmelerini teşvik ediyor, bilimsel ve teknolojik çalışmaların bu topraklardan yükselmesini sağlıyoruz. Bugüne kadar program kapsamında, 57’si diğer ülke vatandaşları olmak üzere toplam 253 araştırmacıya, çalışmalarını ülkemizde sürdürmeleri için destek sağladık.” açıklamasında bulundu.
Kaynak: TRTHaber