Bilim Haberleri

Bilim İnsanları, İnsan Doğasının En Karanlık Yönünü Tanımladı

Bilim insanları, psikopati, narsisizm ve Makyavelizm gibi karanlık kişilik özelliklerinin ortak bir çekirdek faktöre dayandığını tespit etti.
insan doğası

Bilim insanları, insan doğasının en karanlık dürtülerinin ardındaki ortak itici gücü ortaya çıkardı. Psikologlar tarafından “karanlık üçlü” olarak adlandırılan psikopati, narsisizm ve Makyavelizm gibi kişilik özelliklerinin ötesinde, egoizm, sadizm ve kindarlık gibi daha geniş bir yelpazeyi kapsayan yeni bir faktör tespit edildi. 2018 yılında Almanya ve Danimarka’dan araştırmacılar, insan kişiliğinin en kötücül eğilimlerini ortak bir çekirdekte birleştiren bu yeni faktörü tanımlayarak ona D Faktörü adını verdi.

Bilim insanları, bu kavramın temelini, İngiliz psikolog Charles Spearman’ın 20. yüzyılın başlarında tanımladığı g faktörü teorisine dayandırıyor. Spearman, bilişsel testlerde başarılı olan bireylerin diğer zeka testlerinde de yüksek puan alma olasılığının daha yüksek olduğunu keşfetmişti. Aynı mantıkla hareket eden araştırmacılar, insanın karanlık kişilik özelliklerinin de benzer bir ortak paydaya sahip olduğunu belirledi.

İnsan doğasının karanlık yönleri ortak bir faktörde buluşuyor.

Bilim İnsanları, İnsan Doğasının En Karanlık Yönünü Tanımladı

Danimarka’daki Kopenhag Üniversitesi’nden psikolog Ingo Zettler, “İnsan kişiliğinin karanlık yönlerinin de ortak bir paydası var; yani zekaya benzer şekilde, hepsi aynı temel eğilimin bir yansıması olarak görülebilir” dedi. Zettler ve ekibi, 2.500’den fazla katılımcının yer aldığı dört farklı çalışmada, egoizm, Makyavelizm, ahlaki kopukluk, narsisizm, psikolojik yetki, psikopati, sadizm, kişisel çıkar ve kindarlık gibi dokuz karanlık kişilik özelliğini ölçmeye yönelik sorular yöneltti.

Araştırmanın sonuçları, bu karanlık özelliklerin her bireyde farklı şekillerde ortaya çıksa da, hepsinin D Faktörü adı verilen merkezi bir karanlık eğilimle bağlantılı olduğunu gösterdi. Zettler, “Belirli bir bireyde D Faktörü, çoğunlukla narsisizm, psikopati veya diğer karanlık özelliklerden biri olarak kendini gösterebilir. Ancak D Faktörü, kişinin bu karanlık özelliklere sahip olma ve buna bağlı davranışlar sergileme olasılığını ölçmemizi sağlıyor” dedi.

D Faktörü, suç işleme eğilimleri ve etik dışı eylemleri değerlendirmede kullanılabilir.

Bilim İnsanları, İnsan Doğasının En Karanlık Yönünü Tanımladı

Araştırmacılar, bu keşfin psikoloji ve terapi alanında önemli uygulamalara yol açabileceğini belirtiyor. D Faktörü’nün bilinmesi, bireylerin kötü niyetli davranışlarını daha iyi anlamamıza ve örneğin suç işleme eğilimleri veya etik dışı eylemleri değerlendirmemize yardımcı olabilir. D Faktörü’ne dair daha fazla bilgi edinmek isteyenler için araştırma ekibi, kişisel D Puanı’nı ölçebilecekleri çevrimiçi bir test portalı oluşturdu.

Kaynak: ScienceAlert
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir