Bilim HaberleriYapay zeka

Bilimsel Araştırma: ChatGPT’nin Şiirleri Büyük Şairlere Rakip Oldu

Pittsburgh Üniversitesi’nin araştırması, yapay zekâ şiirlerinin insan eserlerinden ayırt edilemediğini ve daha çok beğenildiğini gösterdi.
ChatGPT'nin Şiirleri Büyük Şairlere Rakip Oldu

Pittsburgh Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, yapay zekânın sanat alanında insan yaratıcılığına meydan okuyabileceğini gösterdi. Çalışmada, ChatGPT’nin yazdığı şiirlerin ünlü şairlerin eserlerine kıyasla daha çok beğenildiği ve insanlar tarafından insan eliyle yazılmış gibi algılandığı ortaya çıktı. Araştırmanın bulguları, 14 Kasım’da Scientific Reports dergisinde yayımlandı.

Araştırmacılar, ChatGPT-3.5 modelinden William Shakespeare, Emily Dickinson, Lord Byron ve T.S. Eliot gibi edebiyat devlerinin tarzında şiirler üretmesini istedi. Üretilen 10 şiir, bin 634 katılımcıya sunularak insan mı yoksa yapay zeka tarafından mı yazıldığı tahmin edilmesi istendi. Katılımcıların büyük çoğunluğu, yapay zeka şiirlerini insan eliyle yazılmış olarak değerlendirdi. Özellikle “insan eliyle yazılma ihtimali en düşük” görülen 5 şiirin hepsinin ChatGPT’ye ait olduğu belirtildi.

Katılımcılar, yapay zekâ şiirlerini insan eserlerinden daha yüksek puanladı.

ChatGPT'nin Şiirleri Büyük Şairlere Rakip Oldu

Farklı bir katılımcı grubuyla, şiirlerin estetik değerleri kalite, duygu, ritim ve özgünlük kriterlerine göre puanlandı. 696 katılımcının değerlendirmelerine göre, yapay zekâ tarafından yazılan şiirler, insan şairlerin eserlerinden daha yüksek puanlar aldı. Ancak katılımcılar, eserlerin yapay zekâya ait olduğunu öğrendiklerinde puanlamalarını düşürdü. Bilgi verilmeden yapılan değerlendirmelerde ise yapay zekâ şiirleri, insan eserlerine kıyasla daha fazla beğeni kazandı.

İnsan yaratıcılığına meydan okuyor.

ChatGPT'nin Şiirleri Büyük Şairlere Rakip Oldu

Araştırma, yapay zekânın edebiyat alanındaki etkisinin büyüklüğüne dikkat çekerek tartışmaları alevlendirdi. Yapay zekânın sanat ve edebiyattaki rolü üzerine yeni sorular gündeme gelirken, insan yaratıcılığı ile yapay zekâ üretimleri arasındaki sınırın giderek bulanıklaştığı ifade ediliyor. Yapay zekânın sanat ve edebiyatta devrim yaratma potansiyeline işaret ederken, estetik algıların yapay zekâya karşı önyargılarla nasıl şekillendiğini de gözler önüne seriyor.

Kaynak: Gerçek Gündem
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir