Gündem Haberleri

Çip Endüstrisinde Büyük Adımlar: AR-GE ve Ticarileştirme Desteklenecek

Çip endüstrisi, 5G teknolojileri, uydu geliştirme ve bulut bilişim gibi alanlarda gelişim planları yapılacak.
Çip Endüstrisi

Çip endüstrisinde kabiliyetlerin geliştirilmesi ve dijital dönüşüm sürecinin desteklenmesi amacıyla, 2025-2027 yıllarına ilişkin Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde önemli adımlar atılması planlanıyor. Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, bu süreçte özellikle KOBİ’ler başta olmak üzere, firmaların dijital teknolojilere uyum sağlaması ve bu alandaki kapasitelerinin artırılması hedefleniyor.

Dijital dönüşüm sürecinin en önemli unsurlarından biri olarak yapay zekâ öne çıkıyor. Yapay zekâ alanında Türkiye’nin kapasitesini artırmak amacıyla tematik kümelenmelerin ve araştırma merkezlerinin sayısının çoğaltılması planlanıyor. Bu çerçevede, yapay zekâ araştırmacılarının ihtiyaç duyduğu hesaplama altyapılarına erişimi kolaylaştırılacak ve uluslararası işbirlikleri güçlendirilecek.

Çip endüstrisine yönelik önemli yatırımlar yapılacak.

Çip Endüstrisi

Ayrıca, Türkiye’nin yapay zekâ ekosistemini harekete geçirmek amacıyla çeşitli ekosistem çağrıları yapılacak. Bu kapsamda desteklenen projelerle geliştirilen bilgi birikimi sektöre aktarılacak. Yapay zekâya ilişkin mevzuat düzenlemeleri de gündeme gelecek ve bu konuda Avrupa Birliği Yapay Zekâ Tüzüğü ile uyum sağlanması hedeflenecek.

OVP çerçevesinde çip endüstrisine yönelik önemli yatırımlar yapılacak. AR-GE, tasarım, üretim ve ticarileştirme kabiliyetlerinin geliştirilmesi için çalışmalar destek mekanizmalarıyla güçlendirilecek. Ayrıca, 5G ve ötesi teknolojilere yönelik uygulama planlarının hazırlanması öngörülüyor.

KOBİ’lerin dijital dönüşüm sürecine etkin şekilde katılması amaçlanıyor.

Çip Endüstrisi

Uydu geliştirme ve pazarlama faaliyetlerinin koordinasyonu sağlanarak, nano ve mikro uydu gibi yeni teknolojik alanlarda AR-GE ve ürün geliştirme çalışmaları yürütülecek. Yeşil dönüşüm hedefleri doğrultusunda imalat sanayisi için yeni hizmetler sunulacak ve bu alanda yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezlerinin altyapıları tamamlanacak.

KOBİ’ler için bilişim ihtiyaçlarına yönelik esnek, modüler ve açık kaynak kodlu çözümler sunulacak ve bu araçlara erişim kolaylaştırılacak. Bu sayede, KOBİ’lerin dijital dönüşüm sürecine daha etkin bir şekilde katılması ve rekabet güçlerinin artırılması amaçlanıyor.

Kaynak: AA
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir