Yapay zeka

Demans Riski Yapay Zekâ ile Tahmin Edilecek: Bir Milyondan Fazla Beyin Taraması Analiz Edilecek

Bilim insanları, Demans riskini tahmin etmek amacıyla yapay zekâ kullanarak bir milyondan fazla beyin taramasını analiz edecek.

Edinburgh Üniversitesi ve Dundee Üniversitesi’ndeki bilim insanları, Demans riskini tahmin etmek amacıyla yapay zekâ teknolojilerini kullanarak bir milyondan fazla beyin taramasını analiz edecek. NEURii adlı büyük ölçekli proje, İskoçya’daki hastaların on yıldan fazla süreyle çekilen CT ve MRI taramalarını inceleyecek.

Bu araştırmanın hedefi, doktorların bir kişinin demans geliştirme riskini daha doğru bir şekilde belirlemelerine yardımcı olacak kalıpları tespit etmek. Yapay zekâ ve makine öğrenimi, görüntü verilerini sağlık kayıtlarıyla eşleştirerek bu kalıpları keşfetmeyi amaçlıyor.

Demans, 2050 yılına kadar üç kat artabilir.

Demans Riski Yapay Zekâ ile Tahmin Edilecek

Demansın, 2050 yılına kadar küresel olarak üç katına çıkarak 153 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Bu durum, sağlık ve sosyal bakım sistemleri üzerinde ciddi bir baskı oluştururken, demansla bağlantılı maliyetler yılda 1 trilyon doları aşmış durumda. Araştırmacılar, projeyle birlikte radyologların demans risklerini belirlemesine ve hastalığı daha erken teşhis etmesine yardımcı olacak dijital araçlar geliştirmeyi planlıyor. Bu araçların, demans için daha etkili tedavilerin geliştirilmesini hızlandırması bekleniyor.

Beyin tarama verilerinin nöroloji araştırmalarında önemi büyük.

Demans Riski Yapay Zekâ ile Tahmin Edilecek

Prof. Emanuele Trucco, bu veri setinin nöroloji araştırmaları için büyük bir değer taşıdığını ve başarılı bir konsept kanıtı sağlanırsa, demans riskini erken belirlemeye yardımcı olacak yazılım araçlarının rutin radyoloji işlemlerine entegre edilebileceğini belirtti. Proje, NHS İskoçya’nın sağlık ve sosyal bakım için kamu yararı ve gizlilik panelinin onayıyla gerçekleştirilecek ve veriler Scottish National Safe Haven‘da güvenli bir şekilde saklanacak.

Prof. Will Whiteley, beyin taramalarının daha iyi kullanılmasıyla demansın anlaşılmasının ve tedavi geliştirilmesinin kolaylaşacağını söyledi. Mevcut demans tedavilerinin pahalı ve sınırlı olduğu bu dönemde, yüksek risk grubundaki bireylerden veri toplamak ve bu kişileri denemelere dahil etmek, yeni tedavilerin geliştirilmesine olanak tanıyabilir.

Kaynak: NTV
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir