UzayTeknoloji Haberleri

Dünyanın En Büyük Dijital Kamerası LSST, Evrenin Sırlarını Açığa Çıkarmaya Hazır

Dünyanın en büyük dijital kamerası olan Uzay Zaman Miras Gözlemi (LSST) Kamerası, ABD Enerji Bakanlığı’nın SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı tarafından geliştirildi ve Şili’deki Vera C. Rubin Rasathanesi’ne yerleştirildi.

ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı, evrenin derinliklerine açılan kapıyı aralayacak olan dünyanın en büyük dijital kamerasını geliştirdi. Uzay Zaman Miras Gözlemi” (LSST) Kamerası olarak bilinen bu devasa cihaz, 3.200 megapiksel çözünürlük sunarak karanlık madde, karanlık enerji ve galaksilerin evrimi gibi evrenin temel sırlarına ışık tutmak üzere tasarlandı. Yaklaşık üç ton ağırlığında ve bir araba büyüklüğünde olan LSST Kamerası, Şili’deki Cerro Pachón Dağı’nda yer alan Vera C. Rubin Rasathanesi’ne taşındı.

Bu yılın sonlarında rasathaneye monte edilmesi planlanan LSST Kamerası, gökyüzünü on yıl boyunca sistematik olarak tarayacak. Kameranın gökyüzündeki detayları yakalama kabiliyeti, SLAC’ta görev yapan ve Rubin Rasathanesinin Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Prof. Aaron Roodman tarafından “Dolunay’ın yedi katı genişlikte bir bölümü aynı anda tarayıp, 24 kilometre ötedeki bir golf topunun ayrıntılarını seçebilecek hassasiyette” olarak ifade edildi. Kameranın elde edeceği görüntülerde milyarlarca yıldız ve galaksi yer alacak; bu sayede evrenin yapısı hakkında yeni bilgiler ortaya çıkması bekleniyor.

LSST Kamerası’nın görevleri arasında, karanlık madde ve karanlık enerjinin doğası üzerine yapılacak araştırmalar da bulunuyor.

LSST

Bilim insanları, devasa galaksilerin oluşturduğu kütleçekimsel alanların, daha arka planda kalan galaksilerin ışık yolunu bükmesi gibi fenomenleri inceleyerek, evrenin genişlemesini hızlandıran karanlık enerjinin etkilerini daha ayrıntılı bir şekilde anlayabilecek. Cihazın üstün görüntüleme gücü, hassasiyetle kontrol edilen soğutma ve okuma süreçleri ile sağlanıyor. LSST Kamera Entegrasyon ve Test Bilimcisi Andy Rasmussen, bu gelişmiş cihazın sensörlerinin olağanüstü hassasiyete sahip olduğunu belirtiyor ve “Gözlem sırasında en düşük ışık seviyesindeki cisimleri bile yakalayabilmek için sensörlerin dikkatlice okunduğunu ve aşırı soğutma tekniklerinin uygulandığını” ifade ediyor.

LSST Kamerası, evrende yeni keşifler için önemli bir araç olacak.

LSST

ABD Enerji Bakanlığı Kozmik Hudut Programı’nın yöneticisi Kathy Turner, LSST Kamerası’nın temel fiziğin sınırlarını zorlayacak ve bugünün en karmaşık sorularına ışık tutacak bir keşif aracı olacağını vurguluyor. Turner, LSST Kamerası’nın, evrende daha önce hiç olmadığı kadar uzaklara bakarak yeni keşifler yapılmasına ve bilinen cisim sayısının on katına çıkarılmasına olanak tanıyacağını belirtiyor. Araştırmacılar bu sayede hem evrenin oluşumu hakkında yeni bilgiler edinebilecek hem de Dünya’nın yakınından geçen başıboş asteroitlerin izlenmesini sağlayabilecekler.

Kaynak: Popular Science
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir