İsviçre’deki EPFL‘de (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne) bir grup mühendis ve robotik uzmanı kanatlarını kavrama aracı olarak kullanarak dikey nesnelere konabilen bir drone tasarladı ve üretti.
Bu projeyi Communications Engineering dergisinde bildiren ekip yarasalar gibi hayvanlardan ilham alarak direkler ve ağaç dalları gibi dikey nesnelere inebilen bir robot geliştirdi.
Araştırmalar yarasaların kanatlarını kavrama aracı olarak kullanarak dikey direklere, ağaçlara ve diğer yuvarlak dikey nesnelere inip tutunabildiklerini gösterdi.
Droneların düz yatay yüzeyler dışında iniş yapamama sorunu bu cihazların esnekliğini sınırlıyordu. EPFL‘deki araştırma ekibi bazı dronelara dikey borular direkler ve hatta ağaç dalları üzerine inme yeteneği kazandırmanın bir yolunu geliştirdi.
Araştırmacılar yarasaların bu yeteneklerini kullanarak yatay uçuştan dikey uçuşa geçiş yaparken neredeyse nesneye çarpmaları gerektiğini de belirtti. Bu gözlemlerden ilham alarak, “PercHug” adını verdikleri bir robot geliştirdiler.
Ekip tarafından üretilen PercHug hedefe doğru süzülüp iniş yapabiliyor (çarpabilir) ve ardından kanatlarını hedefin etrafına sararak tutunabiliyor. Bu robot katlanabilir kanatlar, yukarı doğru dönük bir burun, kilitleme ve açma mekanizması, kancalar, iki kararlı tetikleyici ve güçlendirilmiş bir kuyruk gibi özelliklerle donatıldı.
Yapılan testlerde drone farklı boyut ve yönlerdeki altı ağaçla çarpışarak ve tutunarak başarılı inişler gerçekleştirdi.
Başarılı denemeler el ile atıldıktan sonra hedefe süzülme, çarpışma anında yeniden yönlenme, kanat sarma, kilitleme ve tutunma aşamalarını içeriyordu. Araştırma ekibi dikey hedeflere robotu indirme konusunda ustalaşmak için bazı pratikler gerektiğini ve hedef boyutunun, yönünün ve yaklaşma hızlarının değiştirilmesi ile kilitleme yeteneklerinin iyileştirildiğini belirtti.
Bu yenilikçi robot tasarımı droneların çok daha esnek ve geniş bir yelpazede kullanılabilmesine olanak tanıyor. Perchug bu yeni yetenekleri sayesinde gelecekteki kullanım alanlarını önemli ölçüde genişletebilir ve çeşitli endüstrilerde yeni uygulamalar için kapılar açabilir.
Kaynak: Techxplore