Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), “2024 Dünya Ticaret Raporu”nu yayımladı. Raporda, küresel ticaretin birçok ülkede yoksulluğun azaltılmasına katkı sağladığı, ancak bu durumun tek başına yoksullukla mücadelede yeterli olmadığı vurgulandı.
Raporda, küresel ticaretin sunduğu fırsatların altı çizilirken, yoksullukla mücadele ve ekonomiler arasındaki uçurumun kapanması için sosyal önlemlerin ve uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekildi. Ayrıca, küresel ticareti daha kapsayıcı hale getirmek amacıyla mesleki eğitim, rekabet politikası, güvenilir altyapı ve işleyen finansal piyasalar gibi destekleyici iç politikaların gerekliliği üzerinde duruldu.
DTÖ raporunda, küresel gelir eşitsizliğinin 110 yıl önceki kadar yüksek olduğu belirtildi.
DTÖ raporunda, 2022 Küresel Eşitsizlik Raporu‘na atıfta bulunularak, küresel gelir eşitsizliğinin mutlak anlamda 110 yıl önceki kadar yüksek olduğu belirtildi. 1910 yılında dünya nüfusunun en zengin yüzde 10’luk kesiminin geliri, en alttaki yüzde 50’lik kesimin gelirinden 41 kat fazla iken, 2020’de bu oran 38 kata düştü.
Raporda, yoksul ülkelerin uluslararası ticarete daha az katılım sağladığı, daha az doğrudan yabancı yatırım aldığı ve dış ticarete daha fazla bağımlı olduğu ifade edildi. Ayrıca, ek gümrük tarifeleri gibi küresel ticarete yönelik kısıtlayıcı önlemlerin, düşük gelirli hane halkları, kadınlar ve küçük işletmeler üzerinde orantısız etkiler yarattığına işaret edildi.
Ticaret, yoksulluğu ve gelir eşitsizliğini azaltmada dönüştürücü rol oynuyor.
DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, rapora ilişkin değerlendirmesinde, ticaretin yoksulluğun azaltılmasında, gelir eşitsizliğinin dengelenmesinde ve ortak refahın artırılmasında dönüştürücü bir rol oynadığını belirtti. Ancak, ticaretin ve DTÖ’nün son 30 yıllık küreselleşme sürecinde geride kalan ekonomiler ve insanlar için daha iyi çalışması gerektiğini vurguladı.
Kaynak: AA