Yaşam

Dünya Meteoroloji Örgütü Doğruladı: 2024 En Sıcak Yıl Oldu

Dünya Meteoroloji Örgütü, yayımladığı yeni raporda 2024 yılının en sıcak olduğunu doğruladı.
dünya meteoroloji

Dünya Meteoroloji Örgütü, geçtiğimiz aylarda yayımladığı İklim Durumu Güncellemesi raporunda 2024 yılının en sıcak yıl olma yolunda hızla ilerlediğini açıklamıştı.

Dünya Meteoroloji Örgütü, 6 uluslararası kuruluşun verilerine dayanarak hazırladığı rapora göre 2024 yılının en sıcak yıl olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün hazırladığı rapora ilişkin detaylar

dünya meteoroloji örgütü

Dünya Meteoroloji Örgütü, 6 uluslararası kuruluşun verilerine dayanarak hazırladığı 2024 yılına ilişkin sıcaklık verilerinin yer aldığı raporu yayımladı. 2024 yılının en sıcak yıl olarak kayıtlara geçtiğinin doğrulandığı açıklamada “WMO, yüzey sıcaklığının 1850-1900 dönemini kapsayan sanayi öncesi ortalamanın yaklaşık 1,55 derece üzerinde kaydedildiği 2024’ün en sıcak yıl olduğunu doğruluyor.” ifadesi kullanıldı. Raporda ayrıca 2015-2024 tarihlerinin en sıcak 10 yıl olduğu belirtildi.

1850-1900 ortalamasının 1,5 derece üzerinde olduğu ilk takvim yılının 2024 yılı olduğu bildirilen raporda olağanüstü kara ve deniz yüzey sıcaklıkları ile okyanus ısısının görüldüğüne dikkat çekildi.

Dünya Meteoroloji Örgütü, sera gazları, yüzey sıcaklıkları, okyanus ısısı, deniz seviyesinin yükselmesi ve buzul çekilmesi dahil temel iklim değişikliği göstergelerinin tüm ayrıntılarının yer alacağı Küresel İklim 2024 başlıklı raporunu Mart 2025 tarihinde kamuoyuyla paylaşacak.

“İklimle ilgili tarihi anlar yaşanıyor.”

Raporda görüşlerine yer verilen WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, iklim ile ilgili tarihi gelişmeler yaşandığına dikkat çekerek “Sadece bir veya iki rekor kıran yıl değil (rekor sıcaklıklar açısından) tam 10 yıllık bir seri yaşadık. Buna yıkıcı ve aşırı hava olayları, yükselen deniz seviyeleri ve eriyen buzlar eşlik etti. Bunların hepsi, insan faaliyetleri nedeniyle rekor kıran sera gazı seviyeleriyle desteklendi.

Isınmanın her bir derecesinin önemli olduğunu kabul etmek önemli. 1,5 derecenin altında veya üstünde bir ısınma seviyesi ile küresel ısınmanın her ilave artışı, hayatlarımız, ekonomilerimiz ve gezegenimiz üzerindeki etkileri artırır.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: TRTHaber

 

 

Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir