Teknoloji Haberleri

Çin, Dünyanın İlk Karbon Yakalayabilen FPSO Gemisini Tanıttı

Çin, dünyanın ilk karbon yakalama sistemine sahip FPSO (yüzer üretim, depolama ve boşaltma) gemisini tanıttı.
Çin, Dünyanın İlk Karbon Yakalayabilen FPSO Gemisini Tanıttı

Çin, çevre dostu enerji üretimi konusundaki çalışmalarına bir yenisini ekleyerek, dünyanın ilk karbon yakalama sistemine sahip yüzer üretim, depolama ve boşaltma (FPSO) gemisini tanıttı. Şangay’da inşa edilen ve 330 metre uzunluğundaki bu dev gemi, günlük 120.000 varil petrol üretme kapasitesine sahip.

Çin Ulusal Açık Deniz Petrol Şirketi (CNOOC) tarafından geliştirilen FPSO gemisi, petrol üretimi sırasında açığa çıkan karbondioksiti atmosfere salmak yerine yakalayıp depolayarak çevresel etkileri en aza indirmeyi hedefliyor. Ayrıca, egzoz gazlarının sıcaklığını kullanarak elektrik üretme yeteneği sayesinde enerji verimliliğini artırıyor.

Çin, 2030’da karbon salınımını zirveye çıkarıp sonrasında azaltmayı planlıyor.

Çin, Dünyanın İlk Karbon Yakalayabilen FPSO Gemisini Tanıttı

Dünyanın en büyük karbon salınımcısı konumunda bulunan Çin, çevre dostu enerji üretimi konusundaki adımlarıyla dikkat çekiyor. Ülke, 2030 yılına kadar karbon salınımını zirveye çıkarıp ardından düşüşe geçirme ve 2060 yılına kadar net sıfır emisyon hedeflerine ulaşma taahhüdünde bulunmuştu.

FPSO gemileri, karbon yakalama çözümleri ile daha çevreci hale geliyor.

Çin, Dünyanın İlk Karbon Yakalayabilen FPSO Gemisini Tanıttı

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, petrol ve doğal gaz sektörü 2022 yılında küresel enerjiyle bağlantılı toplam emisyonların %15’ini oluşturdu. Bu nedenle karbon yakalama teknolojileri, enerji sektöründe çevresel etkileri azaltmanın kritik bir unsuru olarak öne çıkıyor. Sadece Çin değil, diğer küresel enerji devleri de karbon yakalama çözümleri üzerinde çalışıyor. Amerikan Denizcilik Bürosu, ocak ayında karbon yakalama sistemine sahip bir amonyak üretim gemisini onaylarken, Hollandalı SBM Offshore da benzer bir FPSO gemisini piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Kaynak: TechInside
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir