Gündem HaberleriYaşam

Ege’deki Antik Kentler Su Altında Kalma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Ege'deki bazı antik kentlerin su altında kalma riski oldukça yüksek. Muğla’daki Knidos ve Kaunos ile İzmir’deki antik liman kenti Elaia, su altında kalma riski en yüksek olan bölgeler olarak öne çıkıyor.
Antik Kent

Yapılan son araştırmalar, Türkiye ve Yunanistan’ın kıyı şeridindeki antik kentlerin büyük bir kısmının, deniz seviyelerinin yükselmesi nedeniyle önümüzdeki 50 yıl içinde su altında kalma riski taşıdığını ortaya koyuyor. Küresel ısınma ve eriyen buzullar, bu tarihi mirasın geleceğini tehdit ediyor.

Türkiye ve Yunanistan’daki antik kentler yüksek risk altında.

Antik Kent

Jeolog Enes Zengin’in yürüttüğü bir çalışmaya göre, Türkiye ve Yunanistan kıyılarındaki 464 arkeolojik alanın yarısından fazlası, yüzyılın sonuna kadar deniz seviyesinin yükselmesiyle zarar görebilir. Bu alanlar arasında özellikle Muğla’dakiKnidos ve Kaunos ile İzmir’deki antik liman kenti Elaia, en yüksek risk altında bulunan yerler olarak öne çıkıyor. Çalışmada, 34 alanın ‘çok yüksek’, 19’unun ‘yüksek’ ve 27’sinin ‘orta’ risk altında olduğu tespit edildi. Bu bölgeler, deniz seviyesindeki bir metre artışla dahi ciddi zarar görebilir, hatta tamamen su altında kalabilir.

UNESCO korumasındaki tarihi alanlar da büyük tehlikede.

Araştırma, ABD Ulusal Okyanus Servisi’nin 2022 Deniz Seviyesi Yükselişi Teknik Raporu verilerine dayanıyor. Bu verilere göre, Doğu Akdeniz’deki antik kentlerin üçte birinden fazlası, küresel ısınma nedeniyle ciddi bir tehlike altında. Özellikle UNESCO tarafından koruma altına alınan bu tarihi alanlar, artan su baskınları nedeniyle yapısal hasar riskiyle karşı karşıya. Mikanos yakınlarındaki Delos Adası gibi bazı bölgeler şimdiden zarar görmeye başladı. Önümüzdeki 50 yıl içinde birçok önemli arkeolojik alanın su altında kalma riski oldukça yüksek.

Kaynak: Sputnik Türkiye
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir