Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ait enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte beş aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak belirlendi. Böylece emekliler, Mayıs ayı itibarıyla muhtemelen yüzde 22,72 enflasyon farkını alacaklar.
Son Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, altı aylık enflasyon yüzde 25,46 olarak tahmin ediliyor. Eğer bu tahminler Temmuz ayında açıklanacak olan Haziran ayı enflasyonuyla örtüşürse, emeklilerin alacağı zam oranı enflasyon farkına dayanarak yüzde 25,46 olacak.
Taban maaşın yeniden belirlenmesi talepler arasında.
Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için şu anda 10 bin TL olan en düşük maaşa enflasyon farkı haricinde bir artış yapılmazsa, kök maaşları 6 bin – 8 bin TL arasında olan bu grup, ara zam döneminde devlet desteğiyle 10 bin TL almaya devam edecek ve maaşlarına enflasyon zammı yansımayacak.
Ara zam döneminde taban maaşın yeniden belirlenmesi talepler arasında yer alıyor. Beklenti, Hazine desteğiyle kök maaşlar değişmeden 13-15 bin TL arasında yeni bir taban maaşın belirleneceği yönünde. Bir diğer öneri ise kök maaşların yükseltilerek 10 bin TL’ye çekilmesi.
Emeklilerin maaşlarının eşitlenmesi yönünde talepler var.
Temmuz ayında memur emeklilerinin maaşlarında da refah payı beklentisi mevcut. Yılbaşında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zamlarının memur emeklileriyle eşitlenmesi nedeniyle, Temmuz’da memur emeklilerinin zam oranlarının daha düşük kalması öngörülüyor.
Burada da tüm emeklilerin zamlarının eşitlenmesi yönünde talepler bulunuyor. Ancak şu anda emekliler için kesinleşmiş bir formül olmadığı ve bayram tatili sonrasında yeni bir gelişme olmaması durumunda emekli maaşlarının enflasyon oranında zamlanmasının beklendiği belirtiliyor.
Kaynak: gazeteduvar.com