Antarktika’da, buzla kaplı Enigma Gölü’nün derinliklerinde, milyonlarca yıldır izole bir şekilde varlığını sürdüren mikroorganizmalar keşfedildi. Uluslararası bir araştırma ekibi, göldeki suyun derinliklerinde yaşam izleri buldu ve bu bulgular, kıtanın geçmişte barındırdığı gizemli ekosistemlere ışık tutuyor.
Enigma Gölü, Amorphous ve Boulder Clay buzulları arasında yer alırken, bölgedeki ortalama sıcaklık -14°C seviyelerinde seyrederken, minimum sıcaklık -40.7°C’ye kadar düşebiliyor. Ancak, araştırmacılar yer radarı teknolojisi kullanarak, buzun altında sıvı halde su bulunduğunu tespit etti. Yaklaşık 11 metre derinlikten başlayan su tabakası, 12 metreye kadar ulaşıyor.
Enigma Gölü’ndeki bakteriler, Antarktika’nın buzla kaplandığı dönemde yaşamış olabilir.
2019 ve 2020 yıllarında gerçekleştirilen sondaj çalışmalarına katılan İtalyan Ulusal Araştırma Konseyi Kutup Bilimleri Enstitüsü (ISP-CNR) araştırmacıları, özel bir teknikle su örnekleri topladı. Laboratuvar analizlerinde, Pseudomonadota, Actinobacteriota ve Bacteroidota gibi bakteri türlerinin yanı sıra, ultra küçük Patescibacteria süperfilumuna ait bakteriler de tespit edildi.
Araştırmacılar, gölün donmadan önce çok daha zengin bir mikroorganizma topluluğuna ev sahipliği yaptığı görüşünde. Antarktika’nın yaklaşık 14 milyon yıl önce tamamen buzla kaplandığı göz önüne alındığında, Enigma Gölü’ndeki bazı mikroorganizmaların bu süre boyunca hayatta kaldığı ve tespit edilen bakterilerin bu kadim topluluğun torunları olabileceği öne sürülüyor.
Enigma Gölü’nün sarıdan turuncuya değişen su renkleri, içerdiği demir bileşiklerinden kaynaklanıyor.
Göldeki suyun tuzluluk oranı, okyanus suyunun 5-6 katı seviyesinde. Bu yüksek tuzluluk, suyun donmasını engelliyor. Ayrıca, oksijenden tamamen yoksun ve hafif asidik olan suyun sarıdan turuncuya değişen renkleri, içerdiği demir bileşiklerinden kaynaklanıyor.
Enigma Gölü’nün ilginç bir özelliği de, Antarktika’nın çöl olarak sınıflandırılmasına rağmen hâlâ kurumamış olması. Bilim insanları, gölün henüz keşfedilmemiş bir su kaynağına sahip olabileceğini ve bunun muhtemelen yakındaki Amorphous Buzulu olduğunu düşünüyor. Ancak göl, kalıcı buz örtüsü sayesinde dış ortamdan izole durumda ve kimyasal açıdan katmanlı bir su kolonuna sahip.
Yeni keşif, Antarktika’daki yaşamın ekstrem koşullara uyum sağlama yeteneğini gözler önüne seriyor.
Bu yeni keşif, Dünya’daki yaşamın sınırlarını anlamanın yanı sıra, Mars gibi ekstrem koşullara sahip gezegenlerde yaşam arayışına da ışık tutuyor. Araştırmacılar, Enigma Gölü’nün derinliklerini ve tarihini daha iyi anlayabilmek için sediment örnekleri toplama çalışmalarına devam etmeyi planlıyor.
Kaynak: Kayıp Rıhtım