İngiltere’de yaşayan ağır epilepsi hastası bir genç, dünya genelinde epilepsi krizlerini kontrol altına almak amacıyla beyin implantı takılan ilk kişi oldu. Oran Knowlson isimli genç, Londra’daki Great Ormond Street Hastanesi’nde (GOSH) gerçekleştirilen ameliyatla beyin implantına kavuştu.
Beyin implantı ile epilepsi krizleri %80 azaldı
13 yaşındaki Oran Knowlson’un kafatasının altına yerleştirilen nörostimülatör, beyne derin elektrik sinyalleri göndererek gündüzleri yaşadığı krizleri %80 oranında azalttı. Oran’ın annesi Justine, cihazın takılmasından bu yana oğlunun daha mutlu, konuşkan ve yaşam kalitesinin çok daha iyi olduğunu belirterek şöyle dedi: “Gelecek umut verici görünüyor, altı ay önce böyle bir şey söylemeyi hayal bile edemezdim.”
Ameliyatı yapan Doktor Martin Tisdall, açıklama yaptı:
Ameliyatı gerçekleştiren GOSH’dan pediatrik beyin cerrahı danışmanı Martin Tisdall, “Epilepsi, Oran ve ailesinin hayatını tamamen değiştirdi, bu yüzden onu ata binerken ve bağımsızlığını geri kazanırken görmek inanılmaz. Onların yolculuğunun bir parçası olmaktan dolayı çok mutluyuz.” şeklinde konuştu.
Oran, Ekim ayında University College London, King’s College Hospital ve Oxford Üniversitesi ile iş birliği içinde yürütülen bir deneme kapsamında ameliyat oldu. Lennox-Gastaut sendromu olarak bilinen, tedaviye dirençli bir epilepsi türüne sahip olan Oran, üç yaşından bu yana her gün krizler yaşıyordu ve bazen günde yüzlerce kriz geçiriyordu. Bilincini kaybettiği ve nefes alamadığı için sık sık hayata döndürülmesi gerekiyordu.
Picostim Nörotransmitter: Umut veren bir yenilik
Amber Therapeutics adlı İngiliz şirketi tarafından üretilen Picostim nörotransmitter, Oran’ın beynine derinlemesine yerleştirilen iki elektrot aracılığıyla çalışıyor. Bu elektrotlar, beynin yüksek bağlantılı bir merkezi olan talamusa ulaşıyor. Kafatasında açılan 3.5 cm karelik ve 0.6 cm kalınlığındaki boşluğa yerleştirilen cihaz, vida ile sabitleniyor ve giyilebilir kulaklıklar aracılığıyla şarj edilebiliyor.
Ameliyat sonrası iyileşen Oran’ın cihazı, beyne sürekli hafif elektriksel uyarım göndererek krizlerin oluşmasına yol açan elektriksel yolları bloke etmeyi amaçlıyor. Annesi Justine, “Büyük bir iyileşme gördük, krizler azaldı ve daha az şiddetli. Daha konuşkan ve daha ilgili. 13 yaşına bastı ve kesinlikle artık bir ergen var karşımda: bana hayır demekten mutlu. Bu da kendini daha iyi ifade edebilmesi açısından yaşam kalitesini artırıyor.” dedi.
Gelecek umut vadediyor
GOSH tarafından yürütülen “Çocuklar için Adaptif Derin Beyin Stimülasyonu Epilepsi Denemesi” kapsamında üç ek hasta daha Lennox-Gastaut sendromu ile bu tedaviyi deneyecek ve tam denemeye 22 hasta dahil edilecek.
Martin Tisdall, “Kontrol edilemeyen epilepsinin yaşamı tehdit eden ve kısıtlayan etkilerini her gün görüyoruz. Okul, hobiler veya sadece en sevilen TV programını izlemek bile tamamen imkansız hale gelebiliyor. Derin beyin stimülasyonu, çok sınırlı etkili tedavi seçeneklerine sahip hastalar için epileptik krizleri durdurmaya her zamankinden daha yakınız. Derin beyin stimülasyonunun pediatrik epilepsiyi tedavi etme kabiliyetini kanıtlamak için kanıt tabanını oluşturmaktan heyecan duyuyoruz ve önümüzdeki yıllarda standart bir tedavi haline gelmesini umuyoruz.” diye ekledi.
Oran ve ailesi için umut verici olan bu gelişme, epilepsi hastalarına yeni bir yaşam umudu sunuyor ve bu yeni teknolojinin gelecekte daha fazla hasta için standart bir tedavi yöntemi haline gelmesi bekleniyor.
Kaynak: TheGuardian