Türkiye’de iş gücü piyasasında esnek çalışma modellerine uyum sağlamak amacıyla İş Kanunu’nda önemli değişiklikler yapılması bekleniyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocuk sahibi kadınların istihdamını kolaylaştıracak esnek çalışma modeline ilişkin detayları yakında açıklayacaklarını söyledi.
Yeni esnek çalışma modeli için çalışmalar devam ederken detaylar da belli olmaya başladı. Düzenlenecek İş Kanunu’yla birlikte uzaktan çalışma, kısmi çalışma ve vardiyalı çalışma gibi uygulalar devreye alınacak.
Esnek çalışma modeli düzenlemelerinde neler değişecek?
Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, yeni esnek çalışma modeline ilişkin detayları yakında duyuracaklarını belirtti. Bu kapsamda İş Kanunu’nda yapılacak önemli değişiklikler için çalışmalar devam ediyor. Yapılacak düzenlemeyle uzaktan çalışma, kısmi çalışma ve vardiyalı çalışma gibi uygulamaların yanı sıra, kamuda da yeni modeller devreye alınması bekleniyor. OECD ülkeleri ve Avrupa’da yaygın olan esnek çalışma modelleri, kamu kurumlarında da hayata geçirilmesi planlıyor. Çalışanlara sosyal ve aile hayatına vakit ayırabilmesi için çalışma saatlerini belirleme esnekliği tanınacak. Yetkililer tarafından üzerinde düşünülen modeller şu şekilde:
- Dönüşümlü iş paylaşımı: İş saatlerinin paylaştırılarak daha fazla çalışana istihdam sağlanması,
- Dağıtılmış iş gücü modeli: Çalışanların farklı mekânlarda işlerini yürütebilmesi,
- Ödünç iş ilişkisi: Bir çalışanın, rızası alınarak, geçici bir süreyle başka bir işverene devredilmesi,
- Yıllık iş süreleri modeli: Esnek çalışma saatleriyle yıllık çalışma süresinin tamamlanması.
Güvence sorunlarını gidermek için yasal düzenlemeler yapılacak.
İş Kanunu’nda yapılacak düzenlemelerde güvence sorunlarını gidermek için yasal düzenlemeler yapılacak.
Esnek çalışanların prim gün sayısı, analık yardımı ve diğer sosyal haklara erişiminde esnek koşullar sağlanacak. Esnek çalışanlar tam zamanlı çalışanlar ile benzer haklara sahip olacak. Ayrıca, “emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz” hükmüne aykırı uygulamalara karşı denetimler artırılacak. Öte yandan güvenceli esneklik anlayışının yaygınlaştırılması hedefleniyor. Konuya ilişkin dezavantajlı gruplar için prim gün sayısı ve sosyal güvenlik haklarında esnek koşullar oluşturulacak. Yeni düzenlemelerin imalat, tekstil, yazılım ve dijital sektörlerde de uygulanması hedefleniyor.
Kaynak: CNBC-E