Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeye göre, fiş, fatura ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin bir takvim yılı içerisinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması durumunda, hem alıcıya hem de satıcıya artırımlı vergi cezası uygulanacak.
Örneğin, fatura düzenlenmediği tespit edildiğinde, birinci tespitte uygulanacak asgari ceza tutarı 10 bin lira olarak belirlenirken, ikinci tespitte bu tutar 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira ve beşinci tespitte 50 bin lira olacak. Altıncı ve sonraki tespitlerde ise ceza 100 bin liraya kadar çıkabilecek.
Bildirim durumunda ceza yok.
Belge düzenleme yükümlülüğüne sahip olanların yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve alıcının bu durumu, vergi dairesinin bilgisi olmadan, en geç beş iş günü içerisinde vergi dairesine bildirmesi durumunda alıcıya ceza kesilmeyecek. Bu durumda, belgeyi almakla yükümlü kişiler, düzenlenmediğini beş iş günü içinde bildirirse cezai yaptırım uygulanmayacak. Ancak belgeyi düzenlemeyenler, üç kat daha fazla özel usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalacak. Satıcı tarafından alıcıya, Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen belgelerin dışında farklı bir belge verilmesi durumunda, alıcı bu durumu beş iş günü içerisinde vergi dairesine bildirirse alıcıya ceza kesilmeyecek. Ancak, satıcıya 6 kat artırımlı ceza uygulanacak.
Yeni düzenlemeyle fatura düzenlemeyenlere yüzde 50 artırımlı ceza uygulanacak.
Yeni düzenlemede, kayıt dışı olarak faaliyet gösterenler için yüzde 50 artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanacağına da dikkat çekildi. Vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeden faaliyette bulunanlara kesilecek cezalar da bu oranda artırılacak. Mükellefiyet tesis ettirildikten sonra, mükellefiyet tarihinden önceki dönemler için yeni bir tarhiyat yapılması durumunda da cezaların artırımlı uygulanacağı belirtildi.
Ayrıca, dijital ortamdaki reklam, ilan, satış ve kiralama bilgilerine ilişkin bildirimlerin yapılmaması veya eksik ve yanıltıcı yapılması durumunda her bir bilgi için ayrı ayrı ceza uygulanacak. Bu kapsamda mükelleflerin, yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve doğru bildirimde bulunmaları gerektiği vurgulandı. Yeni düzenlemenin, vergi mükelleflerinin belge düzenleme yükümlülüklerini yerine getirmelerini teşvik etmesi ve kayıt dışı ekonominin azaltılmasına katkıda bulunması hedefleniyor.
Kaynak: Dünya