Ekonomi Haberleri

Fitch’ten 2025 Yılı İçin Enflasyon ve Büyüme Tahminleri: Türkiye’nin Kredi Notu Artışı Sıkı Para Politikasına Borçlu

Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye ekonomisinin 2025 yılında iç talep ve tüketim odaklı modelden ihracat destekli bir büyüme modeline geçiş yapacağını ve yüksek enflasyonun devam edeceğini belirtti.
Fitch

Fitch Ratings’in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye’nin ekonomik görünümü üzerine kapsamlı bir değerlendirmede bulundu. Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükselterek not görünümünü durağan olarak belirlemişti. Morales, bu kararın arkasında yatan nedenleri ve gelecekteki ekonomik tahminleri detaylandırdı.

Morales, Türkiye’nin 2025 yılında iç talep ve tüketim odaklı bir büyüme modelinden, daha belirgin bir ihracat destekli büyüme modeline doğru geçiş sürecini sürdüreceğini belirtti. Bu değişim sürecinin, Türkiye’nin ekonomik yapısının yeniden dengelenmesinin bir parçası olduğunu vurguladı. 2025 yılında yüksek enflasyon beklentisinin devam edeceğini ifade eden Morales, enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 43, gelecek yıl sonunda ise yüzde 21 seviyelerine gerilemesini öngördüklerini açıkladı.

Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesi, uygulanan sıkı para politikasının sürdürülebilirliğine dair güveni artırdı.

Fitch

Morales, Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesinin, Türkiye’de uygulanan sıkı para politikasının sürdürülebilirliğine dair güveni artırdığını belirtti. Türkiye’nin enflasyon beklentilerinin iyileşmesinin, para politikasının sıkı kalmaya devam etmesini gerektirdiğini ifade etti. 2025 yılının ilk çeyreğinde para politikasında kademeli bir gevşeme öngörüldüğünü, ancak bu sürecin dikkatle yönetilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye ekonomisinin kırılganlıklarının iyileşmeye başlamasıyla kredi notunda bir artış yaşandığını belirten Morales, uluslararası rezervlerin arttığını ve bu yıl uluslararası rezervlerin bileşiminde ve seviyesinde iyileşme gözlemlendiğini aktardı. Ancak, enflasyonun sürdürülebilir bir patikaya oturmaması durumunda Türkiye için kırılganlık oluşturmaya devam edeceğini vurguladı.

Türkiye’nin büyüme seviyesi enflasyon beklentilerindeki dengelenme sürecini destekleyecek.

Fitch

Mali politikaların dezenflasyon sürecine etkisini değerlendiren Morales, Haziran 2023’te yapılan politika değişikliklerinin bütçe açığını azaltmaya yönelik adımlar attığını ve mali açığın 2023 için öngörülenin altına çekildiğini söyledi. Maliye politikalarının, bu yıl para politikasındaki sıkılaşmaya önemli bir katkı sağlayamadığını, ancak önümüzdeki yıl mali konsolidasyonun enflasyondaki düşüş sürecine katkıda bulunacağını öngördü.

Morales, Türkiye’nin bu yıl için yüzde 3,5, 2025 için ise yüzde 2,8 büyüme öngördüklerini belirtti. Bu büyüme seviyesinin enflasyon beklentilerindeki yeniden dengelenme sürecini destekleyeceğini ifade etti. Türkiye’nin iç talep ve dış faktörlerle desteklenen dengeli bir büyüme sağlamaya çalıştığını ve bu büyümenin öngörülebilir ve güvenilir bir politika çerçevesiyle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Para politikasının güvenilirliğinin sağlanması zaman alacak.

Fitch

Morales, yerli ve yabancı yatırımcıların mevcut politika duruşunun devam edeceği ve politika geri dönüşü risklerinin azalmasına ilişkin daha fazla kanıt görmek isteyebileceğini belirtti. Enflasyon beklentilerinin yeniden çıpalanması ve para politikasının güvenilirliğinin sağlanmasının zaman alacağını sözlerine ekledi.

Fitch Ratings’in açıklamasında, pozitif reel faiz oranlarının, düşük cari hesap açığının ve döviz korumalı mevduatlardaki kademeli düşüşün dış tamponlardaki iyileşmenin kalıcılığını destekleyeceği belirtilmişti. Rezervlerin bu yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda ise 165 milyar dolara yükselebileceği öngörülüyor.

Kaynak: Ekonomim
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir