Yardım kuruluşları, Gazze halkının açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini belirterek, insani yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılamamasından endişe ediyor. İsrail, Refah’a yönelik gerçekleştirdiği askeri operasyonların ardından, Gazze’ye giden yardım konvoylarının ana geçiş noktası olan Refah sınır kapısını kapatmış durumda.
Gazze’nin ne miktarda insani yardıma ihtiyacı var?
Gazze’ye giden yardımlar, güneyde Refah ve Kerem Şalom, kuzeyde ise Erez geçitlerinden içeri alınıyordu.
Birleşmiş Milletler’in (BM) Gazze’deki Filistinli nüfustan sorumlu kuruluşu olan UNRWA (Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı), Gazze’deki insanlar için sunulan yardımın yaklaşık %40’ını sağlıyor. Kurumun iletişim direktörü Juliette Touma, Gazze’nin 2,3 milyonluk nüfusunun günde en az 500 kamyon dolusu yardıma ihtiyacı olduğunu ifade ediyor.
Yardım kuruluşunun aktardığına göre,
- 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun tamamı şu anda gıda güvencesinden yoksun durumda
- Beş yaşın altındaki 346 bin çocuk yetersiz besleniyor
- Beş yaşın altındaki 50 bin 400 çocuk akut yetersiz besleniyor
- 160 bin hamile ve emziren kadının yetersiz beslenme riskinden kurtulması için ilave gıdaya ihtiyacı var
Gazze şu anda ne kadar yardım alıyor?
UNRWA verilerine göre, yardım sevkiyatı mart ve nisan aylarında zirveye ulaştı. Mart ayında Kerem Şalom ve Refah sınır kapılarından 4.993 yardım kamyonu geçti. Bu, günlük ortalama 161 kamyon anlamına geliyor. Nisan ayında ise 5.671 kamyon giriş yaptı. Bu da günlük ortalama 189 kamyon demektir.
İsrail ordusu mayıs ayı başında Refah’a yönelik bir saldırı başlattı. 6 Mayıs’ta Refah sınır kapısını ele geçirip kapattı. UNRWA’ya göre, bununla birlikte, yakınlardaki yoğun çatışmalar nedeniyle Kerem Şalom geçidinden artık çok daha az yardım geçiyor.
Gazze’ye erzak yardımı günde ortalama 175 kamyonken 53 kamyona düştü.
Kurum, artan güvenlik endişeleri nedeniyle yardım teslimatlarının 1-28 Mayıs tarihleri arasında 1.479 kamyona düştüğünü belirtti. Bu günde ortalama sadece 53 kamyonun geçiş yapabildiği anlamına geliyor. Bazı günler çoğu kamyonun geçişine izin verilmediği söyleniyor.
ActionAid yardım kuruluşu, UK İnsani Yardım Politikaları Başkanı Ziad Issa: “Refah geçidi kapalı. Kerem Şalom geçidi İsrail tarafında açık olsa da, Gazze’deki yardım kuruluşlarının ulaşması için çok tehlikeli” açıklamasında bulundu. Issa, bu durumun hayat kurtaracak yardımlarla dolu kamyonların sınırın diğer tarafında sıkışıp kalmasına neden olduğunu belirtiyor.
İsrail asker kurumu Cogat açıklama yaptı:
Gazze’ye yardım girişini koordine eden İsrail’in askeri kurumu Cogat ise buna şiddetle karşı çıkıyor. Kurumun sözcüsü Shani Sasson, “Gazze’nin kuzeyinde Erez ve güneyinde Kerem Şalom olmak üzere iki sınır kapımız açık” diyor. Cogat verilerine atıfta bulunan Sasson, her gün yaklaşık 400 kamyonun bu iki kapıdan geçerek Gazze’ye girdiğini belirtiyor.
Yardım iskelesi işe yaradı mı?
ABD silahlı kuvvetleri, yardım malzemelerini deniz yoluyla getirmek için Gazze Şehri’nin hemen güneyindeki bir plaja, birkaç yüz metre uzunluğunda bir yüzer iskele inşa etti. İskele 17 Mayıs’ta açıldı. Kıbrıs’ta yüklenen kamyonlar donanma gemilerinden iskeleye geçiyor. Sahildeki bir depolama alanında yardımları boşaltıyorlar. ABD ordusu iskele üzerinden günde yaklaşık 90 kamyonun bölgeye yardım götürmesinin beklendiğini ve bu sayının günde 150 kamyona çıkacağını açıkladı.
ActionAid UK İnsani Yardım Politikaları Başkanı Ziad Issa, “Tam olarak faaliyete geçtiğinde bile bu güzergâh üzerinden günde sadece 150 kamyon yardım taşınabilecek. Gazze’ye giren yardım miktarındaki herhangi bir artış memnuniyetle karşılanır elbette. Ama ne yazık ki bu miktar ihtiyaç duyulan miktarın çok altında” dedi.
Ancak iskele 28 Mayıs’ta dalgalı denizde parçalanarak kullanılamaz hale geldi. İskelenin bazı bölümleri tamirat için İsrail’in Aşdod limanına götürülmek zorunda kaldı.
Yardım eksikliği gelecekte ne anlama gelebilir?
Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırılması (IPC) olarak bilinen çalışmaya göre, Gazze’de 1,1 milyon insan felaket düzeyinde bir gıda güvensizliği yaşıyor.
İnsan hakları kuruluşu Euro-Med Human Rights Monitor, Gazze’deki sağlık yetkililerinin Refah saldırısının başlamasından bu yana kıtlığa bağlı 30 ölümü resmi olarak belgelediğini ve insanların artık her gün açlıktan öldüğünü söyledi.
Euro-Med Human Rights Monitor, Birleşmiş Milletler ve diğer yetkililere Gazze Şeridi’nde resmi olarak kıtlık ilan etmeleri çağrısında bulundu. Ancak Cogat durumun o kadar da kötü olmadığını söylüyor. Kurumun sözcüsü Shani Sasson şu şekilde açıklama yaptı: “Günde 400 yardım kamyonu gönderirken nasıl kıtlık olabilir?
Kaynak: BBC