Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı’nı kamuoyu ile paylaştı.
Tüketiciler ve işletmeleri yakından ilgilendiren düzenlemeye göre 7 bin liranın üzerindeki ödemelerde banka veya aracı finansal kurumları kullanma zorunluluğu getirilecek.
Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu.
Ekonomide kayıt dışılığın sona ermesi için yürütülen çalışmalar kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni düzenleme yayımladı. Nihai tüketicileri de tevsik zorunluluğu kapsamına alacak düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde tüketiciler ve işletmeler, 7 bin liranın üzerinde yapacağı ödemeler için banka veya aracı finansal kurumları kullanmak zorunda olacak. Yaptığı 7 bin üzeri alışverişte elden ödeme yapanlara nihai tüketici dahil her bir tespit için ödeme tutarının yüzde 10’u oranında en az 5 bin lira olmak üzere ceza kesilecek.
Tüketicinin elden ödeme yapıldığını 5 gün içerisinde kendisi tarafından bildirmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek.
TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, vergi tabanının genişleyeceğini açıkladı.
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. GİB’in hazırladığı taslağın kayıt dışı ekonomiyle ilgili büyük bir adım olduğunu kaydeden Kartaloğlu, “Ödeme ve tahsilat işlemlerinin aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması kayıtlı ekonomiye büyük katkı sağlayacak. Ekonomik aktiviteler vergi idareleri tarafından daha kolay takip edilecek ve dolayısıyla vergi tabanı genişleyecek. Vatandaşlar da artık işletmelere yapacakları 7 bin lirayı aşan ödemelerde banka ve finansal aracı kuruluşlardan yaptığını ispat edecek. Mükellef olmayanların kendi aralarında yapacakları ödemeler ise zorunluluk kapsamında olmayacak. Tevsik zorunluluğuna uymayan taraflara ise ödeme veya tahsilat tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Milliyet