Uzay aracı, teleskobu kontrol etmeye ve yönlendirmeye yardımcı olan jiroskoplarından (gyros) birinde meydana gelen bir sorun nedeniyle birkaç hafta çevrimdışı kaldıktan sonra 14 Haziran’da bilim faaliyetlerine geri döndü.
Bu yeni görüntü, Dorado takımyıldızındaki yakın bir galaksi olan NGC 1546’yı içeriyor. Galaksinin yönelimi bize biraz yukarıdan gelen ve galaksinin çekirdeği tarafından arkadan aydınlatılan toz şeritlerinin iyi bir görüntüsünü veriyor. Bu toz çekirdekten gelen ışığı emerek onu kırmızılaştırıyor ve tozun paslı kahverengi görünmesine neden oluyor. Çekirdeğin kendisi, daha yaşlı bir yıldız popülasyonuna işaret eden sarımsı bir ışıkla parlak bir şekilde parlıyor. Aktif yıldız oluşumunun parlak mavi bölgeleri tozun arasından parıldıyor. NGC 1546’nın hemen solunda yer alan bir kenar spiral de dahil olmak üzere, arka planda yer alan birkaç galaksi de görülebiliyor.
Hubble bilim gözlemlerinin çoğunu bu yeni modda yapabilecek.
Hubble’ın Geniş Alan Kamerası 3 bu görüntüyü Hubble ve NASA‘nın James Webb Uzay Teleskobu arasındaki ortak gözlem programının bir parçası olarak yakaladı. Program aynı zamanda Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizisi’nden gelen verileri de kullanarak bilim insanlarının yıldızların nasıl oluştuğu ve geliştiğine dair son derece detaylı, çok dalga boylu bir görüntü elde etmelerini sağladı.
Bu görüntü, daha tutarlı bilim operasyonlarına olanak sağlayan yeni işaretleme moduna geçildikten sonra Hubble ile yapılan ilk gözlemlerden birini temsil ediyor. NASA ekibi, Hubble’ın bilim gözlemlerinin çoğunu bu yeni modda yapabileceğini ve evrenle ilgili çığır açan gözlemlerini sürdürebileceğini umut ediyor.
Hubble güçlü bir rol oynuyor.
NASA’nın Greenbelt, Maryland’deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde Hubble için kıdemli proje bilimcisi olan Dr. Jennifer Wiseman, “Hubble’ın muhteşem bir galaksinin yeni görüntüsü, teleskop için yeni, daha istikrarlı işaretleme modumuzun tam başarısını gösteriyor” açıklamasında bulundu. “Önümüzde uzun yıllar sürecek keşifler için hazır durumdayız ve güneş sistemimizden dış gezegenlere ve uzak galaksilere kadar her şeye bakacağız. Hubble NASA’nın astronomi araç setinde güçlü bir rol oynuyor.”
1990 yılında fırlatılan Hubble, otuz yılı aşkın bir süredir evreni gözlemliyor ve geçtiğimiz günlerde 34. yıldönümünü kutladı.
Kaynak: science.nasa.gov