Araştırmacılar, iklim değişikliğinin çikolata üretimi için kritik öneme sahip Batı Afrika’daki sıcaklıkları artırarak kakao hasadını olumsuz etkilediğini ve fiyatların rekor seviyelere ulaştığını açıkladı. Küresel kakao üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştiren Fildişi Sahili, Gana, Kamerun ve Nijerya’da aşırı sıcaklıklar, hastalıklar ve düzensiz yağışlar nedeniyle üretim düşüşe geçti.
Bağımsız araştırma kuruluşu Climate Central’ın verilerine göre, iklim değişikliği son 10 yılda bölgedeki sıcak gün sayısını önemli ölçüde artırdı. Özellikle 32 santigrat dereceyi aşan günlerin fazlalaşması, kakao üretimini sekteye uğrattı. 2023, küresel ölçekte en sıcak yıl olarak kayıtlara geçerken, analiz edilen kakao üretim alanlarının üçte ikisinde sıcaklıklar en az 42 gün boyunca 32 derecenin üzerine çıktı. Uzmanlar, aşırı sıcaklıkların kakao verimini ve kalitesini düşürdüğünü belirtiyor.
Olumsuz hava koşulları kakao fiyatlarını rekor seviyeye taşıdı.
Olumsuz hava koşulları nedeniyle azalan üretim, Londra ve New York borsalarında kakao fiyatlarını zirveye taşıdı. New York piyasalarında ton başına kakao fiyatı 10.000 doların üzerine çıkarken, bu rakam Aralık 2023’te 12.500 doları aşmıştı. Oysa kakao fiyatları onlarca yıl boyunca 2.000 ila 3.000 dolar arasında seyrediyordu. İsviçreli çikolata üreticisi Lindt & Spruengli, kakao fiyatlarındaki bu yükseliş nedeniyle çikolata fiyatlarına yeniden zam yapacağını duyurdu.
İklim krizi sadece çikolatayı değil, gezegenin ekolojik dengesini de tehlikeye atıyor.
Bilim insanları, kakao üretiminin giderek artan kuraklık ve aşırı hava koşulları nedeniyle varoluşsal bir tehditle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıyor. Mississippi Eyalet Üniversitesi’nden Profesör Narcisa Pricope, iklim krizinin yanı sıra tarım uygulamalarının da toprağı olumsuz etkilediğini belirterek, “Kuraklığa karşı kolektif eylem sadece çikolatayı kurtarmakla ilgili değil, gezegenin yaşamı sürdürme kapasitesini korumakla ilgili” ifadelerini kullandı.
Kaynak: ScienceAlert