Ekonomi Haberleri

İlaçta Kur Artışı, Bulunabilirlik Sorununu Derinleştiriyor

İlaç fiyatlarındaki Euro kuru 17,54 TL'den 21,67 TL'ye yükseltildi. TEİS Başkanı Saydan, bu artışın yetersiz olduğunu söyledi.
İlaç

Cumhurbaşkanı Kararı ile “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar”da yapılan değişiklikle, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kuru 17,54 TL’den 21,67 TL’ye çıkarıldı. Ancak Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, bu artışın yeterli olmadığını vurguladı.

Saydan, yaptığı açıklamada, Euro kurundaki güncellemenin %23,5 oranında bir artışla gerçekleştiğini belirterek, “Ancak güncel kurun çok altında kalması, piyasada bulunamayan ilaç sorununu devam ettirecektir. Bugün itibariyle gerçek Euro kuru 37 TL seviyesinde” dedi. Saydan, ilaçların ithalatında yaşanan zorlukların da devam edeceğini ifade etti.

İlaç kurundaki sıkıntılar ulaşılabilirliği tehdit ediyor.

İlaç

Saydan, ilaç kurundaki sıkıntının ulaşılabilir ilaç sorununu da beraberinde getireceğine dikkat çekerek, “Biz eczacılar için ilaçların hem bulunabilir hem de ulaşılabilir olması kritiktir. Zira bulunamayan ilaç, en pahalı ilaçtır. Bu güncellemenin ilacın hastaya ulaşmasına imkan sağlayacak seviyede olmadığını, sadece bir pansuman olabileceğini belirtmek istiyoruz” dedi.

Saydan, son yıllarda ilaç sektöründeki sorunların daha belirgin hale geldiğini, Euro kurunun reel kurdan farklı bir şekilde belirlenmeye devam ettiğini belirtti. İlaç Euro kuru ile reel Euro kuru arasındaki farkın %70’in üzerinde olduğunu vurgulayan Saydan, “İlk başta belirlenen Euro kuru, reel kur ile yakın bir seviyede ilerliyordu; ancak şu an aradaki fark büyük” şeklinde konuştu.

Yeni ilaç fiyatlandırma sistemi için acil düzenlemelere ihtiyaç var.

İlaç

Saydan, ilaçların ucuz olmasının erişilebilir olduğu anlamına gelmediğini belirterek, Türkiye’deki yenilikçi ilaçlara erişim oranının AB ortalaması olan %72 yerine sadece %4 seviyesinde olduğunu ifade etti. “Bu durum, sistemin iflas ettiğini ortaya koymaktadır” diyen Saydan, yeni bir çözüm yolu bulunması gerektiğini vurguladı.

Son olarak, Saydan, mevcut ilaç fiyatlandırma sisteminin işlevini yitirdiğini ve yeni bir sistemin inşasına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Sektör paydaşlarının kabul edeceği yeni düzenlemelerin acilen yapılması gerektiğini belirten Saydan, “İlacın bulunabilir hale gelmesi için gereken düzenlemelerin yapılması gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Ekonomim
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir