Yaşam

Patlayarak İnsanları Öldüren Trafik Işıklarının Dünden Bugüne Tarihi

Londra'da bir polis memuru olan John Peake Knight tarafından üretilen dünyanın ilk trafik ışıkları, patlayıcı gaz lambalarıyla donatılmıştı.
Dünyanın İlk Trafik Işıkları Patlayarak İnsanları Öldürüyordu

İlk trafik ışıkları, 1868’de Londra’da bir polis memuru olan John Peake Knight tarafından icat edildi. Westminster’da Parlamento Binası’nın dışına kurduğu ilk trafik ışığına gazla çalışan lambalar yerleştirdi. Bu ışıklar modern trafik lambalarından oldukça farklıydı. Sadece gece kullanımı için tasarlanmışlardı ve patlayıcı gaz lambalarıyla donatılmışlardı. İlk trafik lambasındaki renkler, yeşil, kırmızı ve beyaz renklerinden oluşuyordu.

Bir polis memuru trafik ışığının patlamasıyla öldü.

Dünyanın İlk Trafik Işıkları Patlayarak İnsanları Öldürüyordu

Polis memurları tarafından elle kontrol edilen sistem oldukça tehlikeliydi. 2 Ocak 1869 gecesi gaz lambası patladı ve ışıklandırma sinyalini çalıştıran polis memurunu öldürdü.

Araba nüfusu çoğaldıkça trafik ışıklarına ihtiyaç arttı.

Dünyanın İlk Trafik Işıkları Patlayarak İnsanları Öldürüyordu

İlk deneme iyi gitmese de sokaklar giderek daha fazla araba ile doluyordu. Trafik ışıklarına olan ihtiyaç artıyordu. Bu nedenle, trafik ışıklarını geliştirmeye yönelik başka bir girişim 1914’te Cleveland, Ohio’da ortaya çıktı. ABD’de icat edilen bu iki renkli trafik ışığı, yakındaki bir gözetleme kulesinde oturan trafik memuru tarafından manuel olarak çalıştırılıyordu.

Trafik ışığında 3. renge ihtiyaç duyuldu

İlk trafik ışıkları, 1868'de Londra'da bir polis memuru olan John Peake Knight tarafından icat edildi. Bu ışıklar modern trafik sinyallerinden oldukça farklıydı. Sadece gece kullanımı için tasarlanmışlardı ve patlayıcı gaz lambalarıyla donatılmışlardı. İlk trafik lambasındaki renkler, yeşil, kırmızı ve beyaz renklerinden oluşuyordu. Polis memuru trafik ışığının patlamasıyla öldü. Westminster'da Parlamento Binası'nın dışına kurduğu ilk trafik ışığına gazla çalışan lambalar yerleştirdi. Polis memurları tarafından elle kontrol edilen sistem oldukça tehlikeliydi. 2 Ocak 1869 gecesi gaz lambası patladı ve ışıklandırma sinyalini çalıştıran polis memurunu öldürdü. Araba nüfusu çoğaldıkça trafik ışıklarına ihtiyaç arttı. İlk deneme iyi gitmese de sokaklar giderek daha fazla araba ile doluyordu. Trafik ışıklarına olan ihtiyaç artıyordu. Bu nedenle, trafik ışıklarını geliştirmeye yönelik başka bir girişim 1914'te Cleveland, Ohio'da ortaya çıktı. ABD'de icat edilen bu iki renkli trafik ışığı, yakındaki bir gözetleme kulesinde oturan trafik memuru tarafından manuel olarak çalıştırılıyordu. Trafik Işığında 3. Renge İhtiyaç Duyuldu Tarih 1919’u gösterdiğinde New York üçüncü bir ışık rengini kabul etti. Birkaç on yıl içinde bugün aşina olduğumuz kırmızı, turuncu ve yeşil ışıklar dünya genelinde yaygınlaştı. Bu küçük renkli ışıklar, trafiği düzenlemenin ve kazaları önlemenin temel aracı haline geldi. Artık sürücüler, sinyallerin rengine göre durmaları, hareket etmeleri veya hazırlıklı olmaları gerektiğini kolayca anlayabiliyorlardı. Bu basit sistem, şehirlerin ve bölgelerin trafik akışını kontrol etmek için vazgeçilmez bir araç ve günlük yaşamın bir parçası haline geldi. Trafik Işıkları Tarihinin Zaman Çizelgesi 1868 – Dışarıya yerleştirilen trafik sinyalleri, Parlamento Binası, İngiltere 1912 – Elektrik polisi tarafından işletilen trafik ışığı sistemi oluşturuldu 1914 – Cleveland, Ohio’da ilk elektrikli dur-kalk trafik ışıkları kuruldu 1919 – Detroit’te kullanılan ilk üç renkli trafik ışığı sistemi 1922 – İlk elektriksel olarak senkronize trafik sinyalleri Houston, Teksas’ta kuruldu 1926 – Londra’da kullanılan ilk elle çalıştırılan üç renkli trafik ışıkları 1927 – Wolverhampton, Princes Square’de otomatik üç renkli trafik ışıkları test edildi

Tarih 1919’u gösterdiğinde New York üçüncü bir ışık rengini kabul etti. Birkaç on yıl içinde bugün aşina olduğumuz kırmızı, turuncu ve yeşil ışıklar dünya genelinde yaygınlaştı. Bu renkli ışıklar, trafiği düzenlemenin ve kazaları önlemenin temel aracı haline geldi. Artık sürücüler, sinyallerin rengine göre durmaları, hareket etmeleri veya hazırlıklı olmaları gerektiğini kolayca anlayabiliyorlardı. Bu basit sistem, şehirlerin ve bölgelerin trafik akışını kontrol etmek için vazgeçilmez bir araç ve günlük yaşamın bir parçası haline geldi.

Trafik Işığı Tarihinin Zaman Çizelgesi

1868 – Dışarıya yerleştirilen trafik sinyalleri, Parlamento Binası, İngiltere

1912 – Elektrik polisi tarafından işletilen trafik ışığı sistemi oluşturuldu.

1914 – Cleveland, Ohio’da ilk elektrikli dur-kalk trafik ışıkları kuruldu.

1919 – Detroit’te kullanılan ilk üç renkli trafik ışığı sistemi

1922 – İlk elektriksel olarak senkronize trafik sinyalleri Houston, Teksas’ta kuruldu.

1926 – Londra’da kullanılan ilk elle çalıştırılan üç renkli trafik ışıkları

1927 – Wolverhampton, Princes Square’de otomatik üç renkli trafik ışıkları test edildi.

Kaynak: Jalopnik
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir