Roehampton Üniversitesi’nden Prof. Lewis Halsey, boy ve kilonun yaşam koşullarına göre nasıl değişim gösterdiğini incelemek için Dünya Sağlık Örgütü, yurtdışı yetkililer ve İngiltere’den alınan verileri kullandı. Araştırmada birçok faktörün yer aldığı puanlama sistemi olan İnsan Gelişimi Endeksi (HDI) kullanılarak ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ölçüldü.
Birçok ülkeden alınan verilere göre cinsiyetler arasındaki boy ve kilo farklılıklarının 1900’lü yıllardan bu yana belirgin şekilde arttı. Araştırmada edilen bulgularla birlikte erkeklerde boy ve kilonun kadınlara göre iki kat daha hızlı artış gösterdiği ortaya çıktı.
Erkekler, kadınlara göre daha hızlı gelişiyor.
Roehampton Üniversitesi’nden Prof. Lewis Halsey, topladığı verilerle yaşam koşullarının boy ve kiloyu nasıl etkilediğini inceledi. Yapılan araştırmada sıfırdan bire kadar değişen bir puanlama sistemi olan İnsan Gelişimi Endeksi (HDI) kullanılarak ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ölçüldü. Birçok ülkeden alınan verilere göre yaşam koşulları iyileştikçe boy ve kilo artışı da hızlanıyor. Ancak bu artış erkeklerde kadınlara göre 2 kat hızlı gelişiyor. İnsan Gelişimi Endeksi’ndeki (HDI) her 0,2 puanlık artış için kadınların ortalama 1,7 cm daha uzun ve 2,7 kg daha ağır olduğu, erkeklerin ise 4 cm daha uzun ve 6,5 kg daha ağır olduğu ortaya çıktı.
Araştırmayı gerçekleştiren Prof. Halsey, konuyla ilgili “1905’te doğan her dört kadından biri, 1905’te doğan ortalama bir erkekten daha uzundu. Ancak bu oran, 1958’de doğanlar arasında yaklaşık sekiz kadından birine düştü.” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Kadınlar, uzun erkekleri daha koruyucu olarak tanımlıyor.
Yapılan çalışma kadınların cinsel tercihlerinin, daha uzun ve kaslı erkeklere yöneldiğini tespit etti. Prof. Halsey, “Kadınlar erkeklerin boyunu çekici bulabilir çünkü bu, onları potansiyel olarak daha korkutucu hale getirir. Ayrıca, daha uzun olmaları, iyi yapılı olduklarını da gösterir.” dedi. Öte yandan Halsey, uzun boyun, büyürken zorlu çevresel koşullara karşı dayanıklılığın bir göstergesi olduğunu ve bu nedenle erkeklerin boylarının, genellikle daha sağlıklı bir gelişimi işaret ettiğini söyledi. Araştırmada edilen bir diğer bulgu ise erkeklerin kısa boylu kadınları tercih ettiğini ortaya koydu.
Araştırmada uzun boyluların daha çok hücreye sahip olduğu için çeşitli kanser türlerine karşı daha yatkın olabileceği, çünkü daha fazla hücre mutasyon biriktirme riski taşıdıkları ifade edildi.
Kaynak: Sözcü