Yeni bir araştırma, dünyadaki en popüler içeceklerden kahve ve çayın, kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri olabileceğini ortaya koydu. Çin ve İsveç’teki bilim insanları, İngiltere Biyobankası’na ait 300.000’den fazla katılımcının sağlık verilerini inceledi. Araştırma, düzenli olarak kafein tüketen bireylerin, birden fazla kardiyometabolik hastalık geliştirme riskinin daha düşük olduğunu gösterdi.
Çalışma, günde üç veya daha fazla fincan kahve ya da beş veya daha fazla fincan çay tüketenlerin, hipertansiyon, inme, diyabet veya koroner kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yakalanma riskinin yüzde 40 oranında azaldığını ortaya koyuyor. Araştırmacılar, bu durumların birden fazlasına sahip olmanın, ölüm riskini iki katına çıkardığını belirtiyor.
Kahve ve çay içenlerin daha iyi insülin direnci gösterdiği belirtildi.
Çin’deki Soochow Üniversitesi’nden epidemiyolog Xujia Lu ve ekibi tarafından yürütülen çalışma, 11 yıl boyunca izlenen 172.315 sağlıklı katılımcının sağlık durumunu analiz etti. Sonuçlar, kafein tüketiminin uzun vadeli kardiyovasküler sağlığa olumlu etkileri olabileceğini ortaya koydu. Özellikle kahve ve çay içenlerin daha düşük kolesterol seviyeleri ve daha iyi insülin direnci gösterdiği belirtildi.
Daha fazla çalışma gerekiyor.
Günde üç fincan kahve içenlerin tip 2 diyabet ve koroner kalp hastalığı riskinin daha düşük olduğu, beş fincan çay içenlerin ise tip 2 diyabetin inme ve kalp hastalığına ilerleme riskinin azaldığı gözlemlendi. Ancak araştırmacılar, bulguların daha fazla çalışma ile doğrulanması gerektiğini vurguluyor. Bu sonuçlar, kafeinin kardiyovasküler sağlığı koruyucu bir etkisi olabileceğini ve birçok kişi için faydalı olabileceğini öne sürüyor.
Kaynak: Science Alert