Rockefeller Üniversitesi’nden bilim insanları, kanserin vücutta yayılmasını sağlayan hücresel yapılarla ilgili önemli bir keşfe imza attı. Uzmanlar, hücrelerin hareket etmesini sağlayan “filopodia” adı verilen parmak benzeri çıkıntıların nasıl oluştuğunu detaylarıyla ortaya koydu.
Hareketli hücrelerin çevreye yayılmasına yardımcı olan filopodia, aktin proteinlerinden oluşan altıgen bir iskelet sayesinde güç kazanıyor. Bu yapının oluşumunda kritik rol oynayan fascin proteininin nasıl çalıştığı uzun yıllardır bilinmiyordu. Rockefeller Üniversitesi Yapısal Biyofizik ve Mekanobiyoloji Laboratuvarı’ndan araştırmacılar, gelişmiş görüntüleme teknolojileri kullanarak fascin’in bu süreci nasıl yönettiğini ortaya çıkardı.
Bilim insanları, fascin proteininin aktin bağlama mekanizmasını ayrıntılarıyla çözdü.
Çalışmanın başyazarı Rui Gong, “Filopodia’nın yapısını ve geçirdiği değişiklikleri anlamak, mevcut kanser tedavilerini iyileştirmeye veya yeni tedavilere ilham vermeye yardımcı olabilir” dedi. Kanser hücrelerinde yüksek miktarda bulunan fascin, filopodia üretimini artırarak metastazı hızlandırabiliyor. Bilim insanları, fascin’in aktin bağlama mekanizmasını ayrıntılarıyla çözüp, bu süreci durduracak yeni ilaçların geliştirilmesine yardımcı olabilecek bilgileri ortaya çıkardı.
Yeni araştırma, kanserin yayılmasını engelleyecek daha etkili tedavilerin önünü açabilir.
Çalışmayı yöneten Profesör Gregory M. Alushin, “Bu proteinlerin nasıl çalıştığını anlayarak, metastatik kanseri önlemek için daha etkili ilaçlar geliştirebiliriz” diye konuştu. Nature Structural & Molecular Biology dergisinde yayımlanan bu önemli keşif, halihazırda klinik deney aşamasında olan fascin inhibitörlerinin daha etkili hale getirilmesine katkı sağlayabilir. Uzmanlar, fascin’in aktin bağlama yetisini bloke eden yeni nesil ilaçların, kanserin yayılmasını önlemede devrim yaratabileceğini düşünüyor.
Kaynak: SciTechDaily