Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanvekili İbrahim Güllü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kredi kartıyla yapılan ödemelerde işletme sahiplerinin tüketiciden ek ücret talep etmesinin 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu‘nun 17. maddesine aykırı olduğunu belirtti. Güllü, işletmelerin kredi kartı ile ödeme alırken, tüketicilerden ek ücret talep etmelerinin haksız ve kanuna aykırı olduğunu vurguladı. Bu durumun Tüketici Mahkemelerinin emsal kararlarıyla da tescillendiğini ifade eden Güllü, “Üye işyerleri, kart hamillerinin mal ve hizmet alımlarının bedelini banka ya da kredi kartıyla ödeme taleplerini kabul etmek zorundadır” dedi. Ayrıca, bu zorunluluğun indirim dönemlerinde de geçerli olduğunu belirtti.
İbrahim Güllü, işletmelerin kredi kartı ile yapılan ödemelerde kart kullanımı nedeniyle komisyon veya ilave ücret talep etmesinin yasak olduğunu ve böyle bir durumun tespit edilmesi halinde işyerinin anlaşmasını sağlayan kuruluşlar tarafından üye işyeri sözleşmesinin feshedileceğini açıkladı. Bu durumda, işyeriyle bir yıl boyunca yeni bir sözleşme yapılamayacağına da dikkat çekti.
Tüketiciler, kredi kartı ödemelerinde ek ücret talep edilirse mahkemeye başvurabilir.
Güllü, kredi kartıyla ödeme yapılan işletmelerin, komisyon ya da hizmet bedeli gibi isimler altında ek ödeme talep etmeleri durumunda, tüketicilerin haklarını aramak için mahkemeye başvurabileceklerini söyledi. Tüketiciler, mahkeme kararlarını emsal göstererek Tüketici Hakem Heyeti‘ne başvurabilir ve ödedikleri paranın faiziyle birlikte geri iade edilmesini talep edebilirler.
Ek ücret talep eden işletmelere yüksek ceza uygulanacak.
Ayrıca, bu tür durumlarla karşılaşan tüketicilerin, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na şikayette bulunabileceğini belirten Güllü, işletmeye verilen cezaların oldukça yüksek olduğunu da vurguladı. Güllü, söz konusu durumla karşılaşan işletmelere, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun‘un 77. maddesinin 13. fıkrası uyarınca 550 bin 59 TL’lik ceza uygulanacağını, bu cezanın her yıl yeniden değerlendirilerek arttığını belirtti.
Kaynak: AA