Ekonomi Haberleri

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’nin Potansiyel Küresel İllerini Belirledi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye'nin küresel entegrasyonunu güçlendiren 2024-2028 stratejisini açıkladı. İstanbul ve diğer 5 il ön plana çıkıyor.
Türkiye'de Küresel Entegrasyonu Güçlendirecek 5 İl Açıklandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2024-2028 dönemi için hazırladığı “Bölgesel Gelişme ve Ulusal Stratejisi”ni duyurdu. Strateji, Türkiye’nin farklı bölgelerinin küresel ekonomik entegrasyonunu güçlendirmeyi, rekabet edebilirliklerini artırmayı ve ekonomik ve sosyal yakınsamanın yanı sıra afet sonrası toparlanmayı hedefliyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamalara göre, strateji kapsamında atılan ilk adım “mekansal tipoloji küresel entegrasyon” oldu.

Bu stratejinin temel amacı, uluslararası gelişmeler doğrultusunda dijitalleşme ve mobilite artışı gibi faktörlerin etkisiyle bölgeler arasındaki ekonomik ve sosyal etkileşimi güçlendirmek. Ancak, bu artan etkileşimle birlikte yeni fırsatlar kadar riskler de ortaya çıkıyor. Bu bağlamda, Türkiye’nin küresel ekonomik entegrasyonunu artırmak adına, bazı illerin ön plana çıkması bekleniyor.

Başkent Ankara, küresel entegrasyon için güçlü sanayi ve üretim yapılarıyla öne çıkıyor.

Türkiye'de Küresel Entegrasyonu Güçlendirecek 5 İl Açıklandı

İstanbul, Türkiye’nin “küresel kent” olma potansiyeli taşıyan başlıca şehri olarak öne çıkarken, bu şehir aynı zamanda ülke nüfusunun yüzde 18’ini barındırıyor. İstanbul, yabancı uyruklu kişilerin yüzde 40’ını ağırlarken, küresel entegrasyon kapsamında diğer illere kıyasla belirgin bir üstünlüğe sahip.

Bunun yanı sıra, Türkiye’de “potansiyel küresel iller” arasında da dikkat çeken şehirler bulunuyor. Başkent Ankara, güçlü sanayi altyapısı ve gelişmiş üretim yapılarıyla öne çıkıyor. Ayrıca, tescil edilen patent sayısı, bilgi yoğun hizmet sektörlerinde çalışanlar ve finansal faaliyetler açısından İstanbul’u takip ediyor.

İzmir, potansiyel küresel il olarak öne çıkıyor.

Türkiye'de Küresel Entegrasyonu Güçlendirecek 5 İl Açıklandı

Bursa ise orta-yüksek teknolojili sektörlerde İstanbul’un gerisinde kalırken, Antalya dış hat yolcu sayısı ve yabancı uyruklu çalışan kişi sayısında İstanbul’un izinden gidiyor. Kocaeli, dış ticaret miktarında İstanbul’a yaklaşırken, orta-yüksek teknolojili sektörlerdeki istihdamda da 3. sırada yer alıyor. İzmir, dış ticaret, finans ve sigorta sektörü ile bilgi yoğun hizmet sektörlerinde 3. sırada bulunarak Türkiye’nin önemli potansiyel küresel illerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Kaynak: Ekonomist
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir