Ekonomi Haberleri

Mehmet Şimşek’ten Enflasyon Muhasebesi Kararları Hakkında Açıklama: 1.5 Milyon Mükellef Kapsamdan Çıkarılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon muhasebesi hakkında yürütülen çalışma kapsamında alınan kararlar hakkında konuştu.
mehmet şimşek, yasa dışı bahis

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomiye dair sıkılaşma ve tedbir politikasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bakan Mehmet Şimşek, Türkiye’de en son 2004 yılı hesap döneminde uygulanan ‘enflasyon muhasebesi’ çalışmalarında yeni bir aşamaya geçtiklerini duyurdu. Mehmet Şimşek, yapılan çalışmalarda 1.5 milyon mükellefi geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarma kararı aldıklarını açıkladı.

Mehmet Şimşek: “Gerekli düzenlemeleri yaptık.”

mehmet şimşek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yürütülen çalışma kapsamında ‘enflasyon muhasebesi’ konusunda yeni bir aşamaya geçtiklerini ve gerekli düzenlemeleri yaptıklarını duyurdu. Konuyla ilgili konuşak Bakan Şimşek, “Yapılan yasal düzenleme ile 2021 ve 2022 yıllarında enflasyon düzeltmesi uygulanmadı. Uygulama 2023 yılı sonuna kadar ertelendi. Daha sonra iş dünyası ile yapılan toplantılarda yine meslek kuruluşlarınca 2023 yıl sonunda mutlaka enflasyon düzeltmesi yapılması, 2024 yılında da devam edilmesi istendi. Yapılan istişareler sonrasında da Bakanlık olarak gerekli düzenlemeleri yaptık.” ifadelerini kullandı.

2023 sonunda herhangi bir vergi ödenmeden bilançoların düzeltildiğini söyleyen Mehmet Şimşek, 2024 yılına ait ikinci vergi döneminde enflasyon düzeltmesi uygulanmış beyannamelerin verilme sürelerini 27 Ağustos’tan 6 Eylül’e uzatarak mükelleflere zaman tanıdıklarını söyledi.

Mehmet Şimşek, TOBB, MÜSİAD ve TÜRMOB‘un yer aldığı toplantıda küçük işletmelerin enflasyon düzeltmesinden daha az etkilenmeleri için yeni kararlar aldıklarını duyurdu. Alınan kararlarla ilgili konuşan Bakan Şimşek, “TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD, TÜRMOB gibi iş dünyası ve meslek kuruluşlarının talepleri üzerine uygulamaya aldığımız ‘enflasyon muhasebesi’nde yeni bir aşamaya geldik. Küçük işletmelere yönelik aldığımız kararla, yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefini geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıyoruz. 2023 yılı sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmelerimizin 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmasına gerek olmayacak.” ifadelerini kullandı.

Kapsama giren mükelleflerin daha önce beyanname vermiş olanların düzeltme beyannamesi vermesi gerekeceğini söyleyen Şimşek, “Düzeltme beyanlarını 6 Eylül 2024′e kadar yapan mükellefler herhangi bir ceza veya faiz ödemeyecek.” ifadelerini kullandı.

Yapılacak yatırımlara yönelik çalışmalar yapılacak.

mehmet şimşek, hazine ve maliye

Mehmet Şimşek, yapılan enflasyon düzeltme çalışmalarının yatırım finansman giderlerinin maliyetlere eklenmesi nedeniyle henüz üretime geçilmeden ilave vergiye neden olduğu yönündeki tartışmalar hakkında açıklamada bulundu. Bakan Şimşek konuyla ilgili, “Enflasyon düzeltmesiyle amacımız mali tabloların gerçek durumu ifade eder hale gelmesini sağlamak. Yatırım yaparak büyüme, istihdam gibi makroekonomik göstergelere katkılar sunan ve faaliyet gösterdiği alanlarda önemli ölçüde katma değer yaratan işletmelerin devam eden yatırımlarını muhasebeleştirdikleri harcamaların enflasyon düzeltmesinden kaynaklı olumsuz etkilerini asgari seviyede tutmak için ilgili birimlere talimatlarımızı verdik. Uygulamanın yatırım maliyetlerini artırmaması gerektiğini değerlendirerek, yatırım yapan mükelleflere enflasyon düzeltmesinde kolaylık sağlayacak formüller üzerinde çalışıyoruz. Bu kapsamda, devam eden yatırımlar hesabının enflasyon düzeltmesinden kaynaklı değerlenmesi nedeniyle oluşan karların özel bir fona alınarak vergilenmemesi ve bu hesabın işletme döneminde 5 yıl gibi bir sürede vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınabilmesine yönelik bir model de seçenekler arasında yer alıyor. Yatırım döneminde enflasyon düzeltmesi uygulamasında tercih edilecek model ne olursa olsun konunun çözümü için kanuni düzenleme gerekiyor. Ekim ayında Meclisin açılmasıyla birlikte bu konuyu da yasamanın gündemine gelmesi için çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yapılan düzenleme ile enflasyon muhasebesinin şirketler üzerindeki etkisinin azalması planlıyor

Enflasyon düzeltmesi ile aktif hesapları güçlü mükellefler olumlu etkilenip vergi yükü azalırken, borçları fazla mükellefler ise borç kaleminin düzeltmeye dahil olmaması nedeniyle olumsuz etkileniyor, ilave vergi söz konusu olabiliyor.

Bakanlık tarafından yürütülen çalışma kapsamında yabancı finansman kaynakları kullanan ve uygulamadan daha fazla olumsuz etkilenme ihtimali bulunan bulunan yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefinin geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarılması, bu mükelleflerin hesap dönemi sonunda düzeltme yapmaları ve uygulamadan daha az etkilenmeleri amaçlanıyor.

Kaynak: Sputnik
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir