Bilim Haberleri

Araştırmalara Göre, Mesajlaşmada Kısaltma Kullananlar Daha Samimiyetsiz Algılanıyor

Stanford araştırması, mesajlaşırken kısaltma kullananların "samimiyetsiz" algılandığını ve yanıt alma olasılıklarının azaldığını gösterdi.
Araştırmalara Göre, Mesajlaşmada Kısaltma Kullananlar Daha Samimiyetsiz Algılanıyor

ABD’de Stanford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, mesajlaşma sırasında kısaltma kullanan kişilerin karşı tarafta “samimiyetsiz” bir izlenim yarattığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, bu kişilerin mesajlarına yanıt alma olasılığı da belirgin şekilde azalıyor. İnternetin erken dönemlerinden miras kalan kelime ve ifade kısaltma alışkanlığı, çevrimiçi yazışmayı hızlandırıp kolaylaştırırken kendine özgü bir dijital iletişim dili de geliştirdi. Ancak araştırmacılar, kısaltmaların her zaman olumlu bir etki yaratmadığını belirtiyor.

37 ülkeden 5.300’den fazla kişinin dahil olduğu çalışmada, mesajlaşma sırasında kullanılan kısaltmaların sosyal etkileşimlerde nasıl bir etkisi olduğu incelendi. Katılımcılar, flört uygulamaları ve sohbet odalarındaki yazışmalar üzerinden mesajları samimiyet, çaba ve cevap verme isteği gibi kriterlerle değerlendirdi. Journal of Experimental Psychology: General adlı dergide yayımlanan bulgulara göre, kısaltma kullanımı, yakınlık derecesi veya mesaj uzunluğu fark etmeksizin genellikle olumsuz algılanıyor. Araştırmacılar, bu durumun kısaltmaların çaba göstermeme işareti olarak yorumlanmasından kaynaklandığını düşünüyor.

Mesajlaşırken kısaltma kullanmak çaba eksikliği algısına yol açabiliyor.

Araştırmalara Göre, Mesajlaşmada Kısaltma Kullananlar Daha Samimiyetsiz Algılanıyor

Çalışmayı yürüten ekibin baş yazarı David Fang, Kısaltmaların, gayriresmi bir yakınlık hissi uyandıracağı ve bu nedenle olumlu algılanacağını düşündük. Ancak bunun tam tersi bir etki yaratması bizi şaşırttı” ifadelerini kullandı. Fang, özellikle yeni bir ilişkinin başlangıcı veya iyi bir izlenim bırakmanın önemli olduğu durumlarda, kısaltma kullanımının riskli olabileceğine dikkat çekti.

Araştırma sonuçları, mesajlaşanların yüzde 99’unun kısaltma kullandığını, ancak yüzde 84’ünün bu alışkanlığın rahatsız edici olmadığını düşündüğünü ortaya koydu. İlginç bir şekilde, katılımcıların yalnızca yüzde 4’ü kısaltmaların karşı tarafta olumlu bir etki yaratacağını öngörmüştü.

Emoji anlamları cinsiyet, kültür ve yaşa göre farklılık gösterebilir.

Araştırmalara Göre, Mesajlaşmada Kısaltma Kullananlar Daha Samimiyetsiz Algılanıyor

Araştırmacılar, kısaltmaların her zaman olumsuz bir etki yaratmak zorunda olmadığını vurguluyor. Fang, “Kuryelerle hızlı mesajlaşma gibi durumlarda, daha samimiyetsiz görünmeyi kabul etmek mantıklı olabilir” diyerek bağlama göre değişiklik gösteren durumlara dikkat çekti.

Benzer bir şekilde, önceki bir araştırma, emoji kullanımının da yanlış anlaşılmalara yol açabileceğini ortaya koymuştu. Emojilerin anlamlarının cinsiyet, kültür ve yaş gibi faktörlere göre farklılık gösterdiği bulunmuştu. Mesajlaşma alışkanlıklarının iletişim üzerindeki etkisini anlamak, daha sağlıklı ve etkili dijital etkileşimler için önemli bir ipucu sunuyor.

Kaynak: Independent
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir