Ekonomi Haberleri

Morgan Stanley: Türkiye’de Kademeli Faiz İndirimi Döngüsü Başlayacak

Morgan Stanley, Mayıs 2023'ten itibaren uygulanan sıkı makroekonomik politikaların dış tamponları güçlendirip makro dengesizlikleri azalttığını belirtti.
Morgan Stanley

Morgan Stanley, Türkiye’deki ekonomik görünümü değerlendirdiği raporunda, makroekonomik istikrarın sağlanması adına sıkılaştırılmış bir politika duruşunun etkilerini vurguladı. Raporda, Türkiye’nin dış tamponlarının güçlendirildiği, makro dengesizliklerin azaldığı ve yurtiçi ile yurtdışındaki güvenin arttığı ifade edildi. Ayrıca, ekonomik büyümenin ılımlı bir şekilde devam etmesi ve enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 20 seviyelerine gerilemesi beklentisiyle, kademeli bir faiz indirimi döngüsüne geçileceği öngörüldü.

Morgan Stanley, Mayıs 2023’ten bu yana uygulanan politika değişikliklerinin parasal ve finansal koşullarda sıkılaşmayı beraberinde getirdiğini belirtti. Bu durumun, Türk lirası mevduatlarının artışını ve mevduat dolarizasyonunun düşüşünü sağladığına dikkat çekildi. Döviz korumalı mevduatların (KKM) miktarının 140 milyar ABD dolarından 38 milyar ABD dolarına düştüğü, net portföy girişlerinin yıl başından itibaren 17 milyar ABD dolarına ulaştığı, dış borç devralma oranlarının arttığı ve cari açık oranının belirgin bir şekilde düştüğü raporda yer aldı. Türkiye’nin dışsal dayanıklılığının arttığına ve kredi notlarının artmasına da değinildi.

Yüksek enflasyon beklentileri ve iç talep, fiyat artışlarını destekliyor.

Morgan Stanley

Ekonomik faaliyetteki yavaşlama ise dikkat çeken bir diğer unsur oldu. Yurt içi talebin yavaşladığı belirtilerek, 2024 yılının ilk yarısında yüzde 5,3 büyüyen reel GSYİH’nın ikinci çeyrekte yüzde 2,5’e gerilediği ifade edildi. Ancak, perakende satışlarda pozitif büyüme ve tüketici güveninde bir toparlanma gözlemlendiği, bunun da yurt içi talepte dayanıklılığı gösterdiği vurgulandı. Enflasyon konusuna da değinen Morgan Stanley, çekirdek enflasyonun parasal sıkılaştırmaya olumlu yanıt verdiğini, ancak hizmet enflasyonunun sabit kaldığını belirtti. Özellikle kira ve bazı eğitim hizmetlerinde fiyat kontrollerinin kaldırılmasının etkisiyle hizmet enflasyonundaki artışa dikkat çekildi. Buna rağmen, yüksek enflasyon beklentilerinin ve iç talebin fiyat artışlarını desteklediği ifade edildi.

Morgan Stanley, 2025 sonunda Türkiye enflasyonunun yüzde 26’ya gerilemesini bekliyor.

Morgan Stanley

Enflasyonun 2025 yılı sonuna kadar yüzde 26’ya gerilemesi bekleniyor ve bu tahmin, asgari ücretteki artış ile elektrik ve doğal gaz fiyatlarının yükselmesi gibi faktörlere dayandırıldı. Bu veriler ışığında, Merkez Bankası‘nın kademeli bir faiz indirimi döngüsüne gireceği öngörülüyor. Morgan Stanley, TCMB’nin 2025 sonu için yüzde 21, 2026 sonu için ise yüzde 12’lik enflasyon hedefleri doğrultusunda faiz oranlarında bir düşüş beklentisi içinde. Ancak, parasal duruşun sıkı kalmaya devam edeceği ve makro ihtiyati tedbirlerin yürürlükte kalacağı vurgulandı.

Kaynak: BloombergHT
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir