Uzay

NASA: Voyager 1 Uzay Aracı Görevine Geri Döndü

1977 yılında NASA tarafından uzaya gönderilen araç, 6 aylık bir aranın ardından bilimsel veri toplama görevine tekrar başlatıldı.
voyager 1 (nasa)

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 1977 yılında uzaya gönderilen Voyager 1 uzay aracının 6 ay süren iletişim sorununun ardından bilimsel görevlerine tekrar başladığını duyurdu. NASA’nın yazılı açıklamasına göre, Dünya’dan 24,1 milyar kilometre uzaklıkta bulunan Voyager 1’den nisan ayında yeniden anlaşılır sinyaller alınmaya başlandı ve mayıs ayında bilimsel veri toplama operasyonlarına devam edildi.

Anadolu Ajansı’nın bildirdiğine göre, bu sayede 1977’de fırlatılan uzay aracı, 6 aylık kesintiden sonra tam kapasiteyle veri toplama görevlerine yeniden başlamış oldu. Voyager 1’deki teknik sorunların uzay aracının uçuş veri alt sistemindeki çipten kaynaklandığı belirtildi. Uzay aracı, normal işlevlerine dönmüş olmasına rağmen arızaların tamamen giderilmediği ifade edildi.

Nasa; Voyager 1’in bilgisayarındaki zamanlama yazılımı yeniden senkronize edilmeli.

voyager 1 (nasa)

NASA, “Uzay aracının arızasını gidermek için görev personelinin daha küçük görevleri tamamlamanın yanı sıra Voyager 1’in üç bilgisayarındaki zamanlama yazılımını yeniden senkronize etmesi ve uzay aracının plazma dalgası enstrümanı için kayıt cihazının bakımını yapması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Voyager 1, Dünya’dan 24,1 milyar kilometre uzaklıkta.

voyager 1 (nasa)

NASA, 16 Mart’ta yapmış olduğu açıklamada, Kasım 2023’ten beri Dünya’ya ulaşılamayan sinyaller gönderen Voyager 1’in, 1 Mart’ta gönderilen komutlara anlaşılır bir şekilde yanıt verdiğini duyurdu. Açıklamada, “Sorunun kaynağının, bilim ve mühendislik verilerini Dünya’ya ileten uçuş veri alt sistemindeki 3 bilgisayardan birinde olduğu tahmin ediliyor” ifadesine yer verildi.

Güneş sisteminin dışına çıkarak araştırma yapmak üzere 1977 yılında uzaya gönderilen Voyager 1, Dünya’dan 24,1 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor. Voyager 1 ile Dünya arasında iletişim sinyalinin tek yönlü seyahati 22 saati aşabiliyor. Bu nedenle NASA ile araç arasında mesaj alışverişi iki günü bulabiliyor. NASA ayrıca, yanlış komut gönderdiği Voyager 2 uzay aracından da sinyal almaya çalışıyor.

Kaynak: gazeteduvar.com

Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir