Neil deGrasse Tyson’ın YouTube kanalı StarTalk’un 11 Nisan’da yayınlanan bölümünde en iyi ve en kötü bulduğu bilim kurgu filmlerini yorumladı. The Black Hole filminin en kötü 10 filmden biri olduğunu belirten Tyson, en sevdiği filmin iste The Matrix olduğunu söyledi. Gelin Neil deGrasse Tyson’ın en iyi bulduğu bilim kurgu filmleri neymiş beraber bakalım.
Neil deGrasse Tyson’ın favori filmleri
Derin düşünülmüş bir olay örgüsü: The Matrix (1999)
Neil deGrasse Tyson, The Matrix’i en sevdiği filmler arasına koyuyor. Olay örgüsünün çok derin düşünüldüğünü fakat filmdeki tek kusurun insan embriyoları yetiştirmeleri ve makinelerin insanlardan enerji çekmesi olduğunu söyledi. Bu kusur dışında filmin zekice tasarlanmış olduğunu ekledi. Tyson, The Matrix’ten sonra gelen devam filmlerinin gittikçe kötüleştiğini söylüyor.
Bilimsel olarak en doğru yapılmış film: The Martian (2015)
Tyson, The Martian’ın bilimsel olarak en doğru şekilde yapılmış film olduğunu söylüyor. Yine de filmde bir mantık hatası olduğunu da ekledi. Buradan sonrası Spoiler… Tyson, Mark’ı Mars’ın yüzeyinde fırtına var diye terk ettiklerini fakat Mars’ta o kadar şiddetli rüzgar olamayacağını belirtti.
En iyi uzaylı tasviri bu filmde: The Blob (1958)
Tyson’a göre şu ana kadarki en iyi uzaylı tasviri bu filmde yapılmış. Diğer uzaylı filmlerinden tamamen farklı yapılması Tyson’ın çok hoşuna gitmiş ki filme yüksek puan veriyor.
Uzaylıyla etkileşime girmenin insana etkisini en iyi anlatan film: Contact (1997)
Bu filmde Tyson’ı uzaylılarla temas konusunda korkutan şeyin uzaylı zekasının keşfedilmesi ve bunun kültüre nasıl yansıyacağı olmuş. Tyson, Contact filminin dünya dışı varlıklarla iletişime girmenin insanlar üzerindeki etkisini en iyi anlatan film olduğunu söylüyor.
En iyi özgün fizik bu filmde: Interstellar (2014)
Muhtemelen diğer filmlerden daha fazla özgün fizik olduğunu söylüyor Tyson. Nedenini de şöyle açıklıyor: “Filmin ortak yapımcılarından biri meslektaşım Kip Thorne’du. Kip, anlatılan olayların olay örgüsünde aktifti ve filmdeki robotun adı da Kip’ti.” Tyson, filmde çok önemli bir hata olduğunu, mahsullerin ölmesini engelleyeceklerinin kolay yolunun olduğu fakat filmde bunu atladıkları için puan kırdığını söyledi.
Kendine çekip kurtarabilirdi: Gravity (2013)
Tyson, filmde fizikle ilgili yanlışların olduğunu fakat çoğu şeyin doğru olduğunu belirtiyor. Filmde yanlış olan kısmın, George Clooney’nin ipin ucunda kaldığı ve Sandra Bullock’un onu kurtarmaya çalıştığı sahne. Tyson şöyle açıklıyor: “Kadın adamı kendisine çekseydi ona doğru sürüklenirdi ve kurtarılırdı.”
En iyi zamanda yolculuk filmi: Back to the Future (1985)
Tyson, şimdiye kadar çekilmiş en iyi zamanda yolculuk ve bilim kurgu filmlerinden biri olduğunu söylüyor fakat devam filmleri için geçerli olmadığını ekliyor.
İlgi çekici son adam hikayeleri: The Quiet Earth (1985)
Dünyadaki son adam hikayelerinin ilgisini çektiğini söyleyen Tyson, bu filmi iyi yapılmış bilim kurgu olarak nitelendiriyor.
Doğru fizik kuralları: Deep Impact (1998)
Tyson, Armageddon’un aksine fizik kurallarını doğru yaptıklarını, dünyaya çarpan asteroitlerin yerleşim yerine çarpmasının çok düşük bir ihtimal olduğunu söylüyor. Tyson’a göre Deep Impact filminde asteroidin okyanusa çarpması daha mantıklı olduğundan bu filmi yüksek puan verdiği filmler arasına ekliyor.
Uzaylı ziyaretine tepkiler nasıl olurdu?: The Day the Earth Stood Still (1951)
Tyson bu filmi “Tuhaf uzaylılar, şiddet, kan yok. Sadece uzaylılar ziyaret ettiğinde nasıl tepki verebileceğimizi gösteren bir drama filmi.” ifadeleriyle yorumluyor.
Etkili ve detaylı bir film: 2001 Space Odyssey (1968)
Tyson bu Kubrick filmini listesinin en başlarına ekliyor. Zaman zaman filmin garipleştiğini kabul etse de önemli olan şeyin, filmin her şey üzerinde ne kadar etkili ve detaylı olduğunu belirtiyor.
Videonun tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Kaynak: BGR