Bilim insanları, Dünya’nın erken dönemlerinde okyanusların son derece asidik olduğunu ve bu durumun yaşamın ortaya çıkmasını zorlaştırdığını ortaya koydu. Ancak yeni bir model, gezegenin nasıl bu zorlu süreçten geçtiğini ve yaşanabilir hale geldiğini gözler önüne seriyor.
Yale Üniversitesi ve Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar, Dünya’nın ilk okyanuslarının nasıl aşırı asidik bir ortamdan, yaşamın gelişebileceği daha nötr bir hale geldiğini inceleyen çığır açıcı bir model geliştirdi.
Araştırma, erken dönem okyanuslarının yüksek asiditesini ortaya koydu.
Nature Geoscience dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, Dünya’nın erken dönem okyanuslarının pH seviyesi oldukça düşüktü. Yani bugünkü denizlerden çok daha asidik olan bu ortam, yaşamın gelişmesi için elverişli değildi. Ancak bilim insanları, gezegenin yaklaşık 500 milyon yıl boyunca süren doğal süreçlerle okyanus asiditesini azaltarak yaşama uygun hale geldiğini belirtiyor.
Araştırmacılar, atmosfer, okyanus, kara ve mantonun etkileşimini içeren kapsamlı bir model oluşturarak okyanus pH’sinin zaman içindeki değişimini hesapladı. Çalışmanın ortak yazarı Yale Üniversitesi profesörü Jun Korenaga, bu modelin yüzey süreçleri ile Dünya’nın derinlerindeki jeolojik süreçleri birleştiren en kapsamlı çalışma olduğunu vurguladı.
Yaşamın ortaya çıkabilmesi için gerekli okyanus koşullarının oluşması 500 milyon yıl sürdü.
Araştırmacılara göre, okyanusların asiditesini belirleyen en büyük etkenlerden biri atmosferdeki karbondioksit (CO₂) seviyesi. CO₂ seviyeleri, kıtaların ve okyanus kabuğunun kimyasal reaksiyonlarıyla azalırken, volkanik aktiviteler gibi olaylar bu seviyeleri tekrar yükseltiyor. Bu karmaşık süreçlerin etkileşimi, Dünya’nın okyanuslarını zamanla daha nötr hale getirdi.
Araştırmada, yaşamın ortaya çıkması için gerekli daha nötr okyanus koşullarının oluşmasının yaklaşık 500 milyon yıl sürdüğü belirlendi. Kimi su kütleleri daha erken dönemde daha nötr hale gelmiş olabilir, ancak bunlar geniş çapta yaşamın gelişmesi için yeterli büyüklükte değildi.
Kaynak: SciTechDaily