Yapay zeka

OpenAI’nin Yeni Yapay Zekâ Modeli “Sora” Kullanıma Sunuldu

OpenAI, gerçekçi videolar üretebilen yapay zekâ modeli "Sora"yı kullanıma sundu. 1080p çözünürlük ve gelişmiş güvenlik özellikleriyle dikkat çeken model, ChatGPT kullanıcılarına sunuluyor.
OpenAI'nin Yeni Yapay Zekâ Modeli "Sora" Kullanıma Sunuldu

OpenAI, geçtiğimiz Şubat ayında ön tanıtımını yaptığı video üretim modeli “Sora”yı, aylar süren geliştirme çalışmalarının ardından bugün itibariyle kullanıcıların hizmetine sundu. “sora.com” üzerinden erişilebilen yeni model, gerçekçi video üretimi konusunda sunduğu yeniliklerle dikkat çekiyor. Şirket, Sora’nın geliştirme sürecinde yapay zekâ tabanlı video üretiminin güvenliği ve etik kullanımına odaklandığını vurguladı.

Sora, kullanıcıların metin girdileriyle sinema kalitesinde videolar oluşturmasına olanak tanıyor. Şubat ayındaki tanıtımda örneklenen video içerikler, yapay zekânın bir ana haber bülteni ya da güvenlik kamerası görüntüsü kadar gerçekçi sahneler yaratabildiğini ortaya koymuştu. Bu durum, video üretim teknolojisinin olumlu etkilerinin yanı sıra, dezenformasyon ve sahte içeriklerin hızla yayılması gibi riskleri de beraberinde getiriyor.

OpenAI, Sora’nın geliştirilmiş sürümü Sora Turbo ile kullanıcı deneyimini bir üst seviyeye taşıdı.

Yeni sürüm, daha hızlı işlem süresi ve gelişmiş özellikleriyle öne çıkıyor. Kullanıcılar artık 1080p çözünürlükte ve 20 saniyeye kadar videolar üretebiliyor.

  • Kullanıcı Planları:
    • ChatGPT Plus Kullanıcıları: 480p çözünürlükte ayda 50 video üretme hakkı.
    • ChatGPT Pro Planı: Daha yüksek çözünürlük ve 10 kat daha fazla kullanım hakkı.
    • Özel fiyatlandırma seçenekleri ise 2025 yılının başında duyurulacak.
  • Yeni Araçlar:
    Sora, içerik üretimini kolaylaştıran yeni bir arayüzle sunuluyor. Storyboard aracı, her kare için detaylı girdiler belirleme imkânı sağlarken; geniş ekran, dikey ya da kare format seçenekleri ile kullanıcıların farklı platformlar için içerik hazırlamasına olanak tanıyor.

Sora’nın piyasaya sürülmesindeki gecikmenin temel nedenlerinden biri güvenlik önlemleri oldu.

OpenAI'nin Yeni Yapay Zekâ Modeli "Sora" Kullanıma Sunuldu

OpenAI, tüm videolarda içeriğin kaynağını doğrulayan C2PA meta verileri ekledi. Ayrıca, videolarda varsayılan olarak filigran kullanımı ve içerik doğrulama araçları etkinleştirildi.

  • Zararlı içeriklerin üretilmesini engellemek için gelişmiş denetim mekanizmaları geliştirildi. Özellikle çocuk istismar materyalleri ve cinsel içerikli deepfake’ler üzerinde hassasiyetle duruldu.
  • İnsan görsellerinin kullanımıyla ilgili sınırlamalar ise zamanla genişletilecek.

Sora, ABD ve Türkiye dahil birçok ülkede erişime açıldı.

OpenAI'nin Yeni Yapay Zekâ Modeli "Sora" Kullanıma Sunuldu

Sora, şu an itibarıyla ABD ve Türkiye dahil birçok ülkede erişime açık. Ancak yoğun kullanıcı ilgisi nedeniyle “sora.com” üzerinde sıra bekleme süreleri oluştu.

  • Kapsama Alanı Dışında Olan Bölgeler: Avrupa’daki kullanıcılar için erişim henüz aktif değil.
  • Uygulama Sınırlamaları: ChatGPT’nin ücretsiz sürüm kullanıcıları, Enterprise ve Edu hesapları Sora’ya erişim sağlayamıyor.
Kaynak: DonanımHaber
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir