Padua’daki Le Village kuluçka merkezinde bulunan Rotonium, bu hedefe ulaşmak için 1,1 milyon dolarlık bir risk sermayesi fonu sağladı. Bu fonlama turu, Obloo Ventures ve CDP Venture Capital’in teknoloji transfer fonu tarafından oluşturulan Ulusal Havacılık ve Uzay Teknolojisi Transfer Merkezi Galaxia tarafından desteklendi.
Şirket, mini boyutlarda üretilebilecek yeni bir tek-foton kübit kuantum işlem birimi (QPU) geliştirmeyi hedefliyor. Bu merkezi olmayan yaklaşım sayesinde, tek-foton QPU kullanan bir kuantum bilgisayarının büyük soğutma ekipmanlarına ihtiyaç duymadan oda sıcaklığında, hatta uçuşta veya uzayda çalışabilmesi sağlanacak.
Rotonium, yeni mimarinin performansını doğrulamak amacıyla fotonik bileşenler geliştirecek.
Rotonium, bu yeni mimarinin performansını doğrulamak amacıyla fotonik bileşenler geliştirmeyi ve potansiyel bir ticari kuantum işlemcisi tasarlamayı hedefliyor. İlk olarak, bileşenlerin entegrasyon testlerini gerçekleştirecek ve ek personel alımı yapacak. Rotonium CEO’su Roberto Siagri, “Yeni bir fotonik kuantum bilgisayar mimarisinin temellerini attığımız iki yılın ardından, bu yatırım turu, yenilikçi teknolojimizin potansiyelini kanıtlayacak bir silikon fotonik çipin geliştirilmesini hızlandırmamızı sağlayacak” açıklamasında bulundu.
Rotonium’un araştırmaları, kuantum bilgisayarların yaygın kullanımına önemli bir adım olabilir.
CDP Venture Capital’in Tech Transfer Fund Başkanı Claudia Pingue, Rotonium’un araştırmalarının, kuantum bilgisayarların geniş çapta kullanılacağı bir döneme doğru önemli bir adım olabileceğini belirtti.
Pingue, “Şirketin önerdiği orijinal çözüm, fotonları daha sağlam bir yapılandırmada kullanma imkânını değerlendirdiğinden, daha önce eşi benzeri görülmemiş hesaplama yeteneklerinin kenarda, doğrudan yörüngede kullanılmasını sağlıyor. Bu, karmaşık ve hacimli kurulumlara ihtiyaç duymadan ve yörüngede mevcut enerji gereksinimleriyle uyumlu enerji gereksinimleriyle gerçekleştirilebiliyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak: TechInside