Gündem Haberleri

Sağlık Bakanlığı, Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında Rehber Yayımladı

Sağlık Bakanlığı, Afrika'da hızla yayılan ve Avrupa'ya sıçrayan maymun çiçeği virüsü hakkında rehber yayımladı.
maymun çiçeği, sağlık bakanlığı

Doğu ve Orta Afrika’yı etkisi altına alan maymun çiçeği virüsünün dünyadaki yankıları sürüyor. Mpox virüsünün son olarak Avrupa’da görülmesinin ardından duyulan endişe arttı.

Geçtiğimiz günlerde ülkemizde vaka bulunmadığını ve endişe edilecek biri durum olmadığını açıklayan Sağlık Bakanlığı, mpox virüsü hakkında rehber yayımladı. Rehberde virüsün bulaşma şekilleri, belirtileri ve hastalık sürecinde neler yer alması gerektiği yer aldı.

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır?

maymun çiçeği

Yayımlanan rehbere göre Dünya Sağlık Örgütü‘nün acil durum ilan etmesine sebep olan mpox virüsü, vücut sıvıları, kan, ortak eşya kullanımı ve doğrudan temas ile bulaşabiliyor. Önceden hayvandan hayvana bulaşan virüs artık insandan insana da bulaşabiliyor.

Virüsün ilk semptomları neler?

Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı rehberdeki bilgiye göre kuluçka süresi genellikle 6-14 gün olan maymun çiçeği virüsünde bu zaman 1-21 gün arasında değişebiliyor. Ciltte oluşan döküntüler, baş ağrısı, ateş ve halsizlik virüsün ilk semptomları arasında yer alıyor. Hastalığın tespit edilebilmesi için kesinlikle PCR testi gerekiyor.

Mpox virüsünün semptomları 2-4 hafta arasında sürüyor. Hastalık kendi kendine de iyileşebilirken ciddi vakalar ölümle bile sonuçlanabiliyor. Açıklanan rakamlara göre 2024 başından bu yana 13.700 kişide görülen mpox virüsü 240 vakanın ölümüne sebep oldu.

Maymun çiçeği virüsü hastaları ile karşılaşırsak ne yapmalıyız?

maymun çiçeği

Sağlık Bakanlığı, maymun çiçeği vakalarıyla karşılaşmamız halinde ne yapmamız gerekeni açıkladı. Olası veya kesin vaka karşısında yakın temastan kaçınmanın yanı sıra el hijyenine maksimum özen gösterilmesi gerekiyor. Ayrıca hastaya maske takılması ve ekstra koruyucu ekipman kullanması öneriliyor.

Öte yandan açıklanan rehberde çiçek aşısının maymun çiçeği virüsü için yüzde 95 etkili olduğu da duyuruldu.

Kaynak: MedyaTava

Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir