Mimas, Satürn‘ün en küçük ve en içteki büyük uydularından biri. 1789 yılında İngiliz astronom William Herschel tarafından keşfedildi. Mimas, özellikle yüzeyindeki büyük krater nedeniyle dikkat çekiyor ve bu kraterin şekli, Star Wars film serisindeki “Ölüm Yıldızı“na (Death Star) benzediği için bu lakapla anılıyor. Mimas, Satürn’ün uzun süredir bilim insanlarının ilgisini çeken bir gök cismi.
Yeni araştırmalar, bu küçük uydunun dev bir yeraltı okyanusuna ev sahipliği yapıyor olabileceğine dair kanıtları güçlendiriyor. NASA’nın Cassini sondasından gelen verileri inceleyen bilim insanları, Mimas’ın yüzeyinde bulunan tuhaf bir yalpalamanın sadece su taşıyan uydularda görülen bir fenomen olduğunu 2014 yılında tespit etmişlerdi. Bu bulgu, uydunun buzlu kabuğunun altında bir okyanus olabileceği fikrini doğurdu. Ancak Mimas’ın yüzeyinde bu okyanusa işaret edebilecek çatlakların bulunmaması, bazı bilim insanlarını bu teoriye şüpheyle yaklaşmaya itti.
Satürn’ün uydusu Mimas’ın buzlu dış yüzeyinin altında okyanus olabileceği öne sürülüyor.
Gezegen bilimci Alyssa Rhoden ve meslektaşları, Mimas’ın buzlu dış yüzeyinin altında genç bir okyanus olabileceğini öne süren bir çalışma yayınladı. Rhoden ve ekibine göre, Mimas’ın bu okyanusu barındırabilmesi için içsel bir ısı kaynağına sahip olması gerekiyor. Mimas’ın okyanusu, Jüpiter’in uydusu Europa gibi, yerçekimsel kuvvetlerin etkisiyle meydana gelen iç sürtünme sayesinde oluşmuş olabileceğine inanılıyor. Bu sürtünme, yüzeyin altında bir okyanusun oluşması için gerekli koşulları sağladı, ancak bu okyanusun çok genç olması nedeniyle yüzeyde gözle görülür çatlaklar oluşmadı.
Satürn’ün uydusu Mimas’ın, ısı kaybettikçe okyanusunu kaybedeceği düşünülüyor.
Rhoden ve ekibi, Mimas’ın tuhaf eliptik yörüngesi nedeniyle ısı kaybetmeye devam ettikçe sonunda okyanusunu kaybedebileceğini düşünüyorlar. Ancak bu durum, Güneş Sistemi‘ndeki diğer gök cisimlerinin de ilk gözlemlere meydan okuyabilecek özelliklere sahip olabileceği umudunu artırıyor.
Kaynak: The Byte