Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, aşırı sıcaklarla başa çıkmak için alınması gereken tedbirlere yönelik uyarılarda bulundu.
Bakanlık, sıcak havaların vücutta su ve mineral kaybına neden olabileceğini ve bunun bayılma hissi, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Aşırı sıcaklardan korunmak amacıyla bol, hafif ve açık renkli giysiler giyilmesi ve gün içinde serinlemek için ılık duş alınması öneriliyor.
Belirli grupları aşırı sıcaklar daha fazla etkiliyor.
AA muhabirinin yetkililerden edindiği bilgilere göre, aşırı sıcaklardan en fazla etkilenenler arasında 65 yaş ve üzerindeki kişiler, küçük çocuklar, bakıma muhtaç bireyler, engelli bireyler, hamileler, açık havada ve ağır işlerde çalışanlar, sporcular, diyabet hastaları, kalp-damar hastalıkları olanlar, beyin-damar hastalıkları, psikolojik rahatsızlıklar, kronik solunum hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları bulunanlar ve özellikle sürekli olarak tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları kullananlar yer alıyor.
Su tüketimi çok önemli.
Sıcak havalarda su kaybı artmaktadır. Bu yüzden sıcak yaz aylarında normalden daha fazla su içmek ve susamayı beklemeden su tüketmek gereklidir.
Su ihtiyacı, hava sıcaklığı, fiziksel aktivite düzeyi ve beslenme alışkanlıklarına göre değişiklik gösterebilir. Su, vücut için en temel ve önemli sıvı kaynağı olduğundan, aşırı sıvı kaybı tehlikeli olabilir.
Sıcak havanın zararlı etkilerinden korunmak için beslenme düzenine de dikkat edilmeli.
Aşırı sıcaklarda sağlığı korumak için yeterli ve dengeli beslenmek, ağır yemeklerden kaçınmak tavsiye edilir.
Kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten veya düşüren gıdalardan kaçınılması, beyaz ekmek ve pirinç yerine tam buğday ekmeği, bulgur gibi lif açısından zengin gıdaların tercih edilmesi önemlidir.