Yaşam

Sağlık Bakanlığı, Sıcak Havalarda Alınması Gereken Önlemleri Açıkladı

Sağlık Bakanlığı, sıcak havalardan korunmak için bazı önerilerde bulundu.
sıcak

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, aşırı sıcaklarla başa çıkmak için alınması gereken tedbirlere yönelik uyarılarda bulundu.

Bakanlık, sıcak havaların vücutta su ve mineral kaybına neden olabileceğini ve bunun bayılma hissi, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Aşırı sıcaklardan korunmak amacıyla bol, hafif ve açık renkli giysiler giyilmesi ve gün içinde serinlemek için ılık duş alınması öneriliyor.

Belirli grupları aşırı sıcaklar daha fazla etkiliyor.

yaşlı (sıcak)

AA muhabirinin yetkililerden edindiği bilgilere göre, aşırı sıcaklardan en fazla etkilenenler arasında 65 yaş ve üzerindeki kişiler, küçük çocuklar, bakıma muhtaç bireyler, engelli bireyler, hamileler, açık havada ve ağır işlerde çalışanlar, sporcular, diyabet hastaları, kalp-damar hastalıkları olanlar, beyin-damar hastalıkları, psikolojik rahatsızlıklar, kronik solunum hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları bulunanlar ve özellikle sürekli olarak tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları kullananlar yer alıyor.

Su tüketimi çok önemli.

sıcak

Sıcak havalarda su kaybı artmaktadır. Bu yüzden sıcak yaz aylarında normalden daha fazla su içmek ve susamayı beklemeden su tüketmek gereklidir.

Su ihtiyacı, hava sıcaklığı, fiziksel aktivite düzeyi ve beslenme alışkanlıklarına göre değişiklik gösterebilir. Su, vücut için en temel ve önemli sıvı kaynağı olduğundan, aşırı sıvı kaybı tehlikeli olabilir.

Sıcak havanın zararlı etkilerinden korunmak için beslenme düzenine de dikkat edilmeli.

besin (sıcak)

Aşırı sıcaklarda sağlığı korumak için yeterli ve dengeli beslenmek, ağır yemeklerden kaçınmak tavsiye edilir.

Kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten veya düşüren gıdalardan kaçınılması, beyaz ekmek ve pirinç yerine tam buğday ekmeği, bulgur gibi lif açısından zengin gıdaların tercih edilmesi önemlidir.

Yüksek enerjili basit karbonhidratlar olan saf şeker ve tatlılar, pastalar, bisküviler ve çikolatalar gibi şekerli gıdaların tüketiminin azaltılması önerilmektedir. Hamur tatlıları yerine sütlü veya meyveli tatlıların tercih edilmesi tavsiye ediliyor.

Açıkta satılan yiyeceklerden uzak durulmalı.

açık büfe (sıcak)

Sıcak havalarda gıdaların bozulmasına bağlı besin zehirlenmeleri daha sık görülebilir. Bu nedenle, özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerden kaçınılmalı, çabuk bozulan et, yumurta, süt, balık gibi riskli gıdalar açıkta bırakılmamalıdır. Gıdaların hazırlanması ve pişirilmesi sırasında hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekiyor.

Yaz aylarında özellikle rota virüslerden kaynaklanan ve bebekler ile çocuklarda sıkça görülen ishallerin önlenmesi için el hijyenine özen gösterilmesi, sebze ve meyvelerin tüketilmeden önce bol su ile iyice yıkanması ve ishal vakalarında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

Özellikle yaz tatillerinde açık büfe yemek sunan yerlerde gereksinimden daha fazla yiyecek tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.

Kaynak: gazeteduvar.com

Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir