İspanya’nın Kanarya Adaları açıklarında bilim dünyasını heyecanlandıran nadir bir olay yaşandı. Derin denizlerin korkutucu avcısı olarak bilinen Melanocetus johnsonii, yani siyah deniz şeytanı, ilk kez yüzeye bu kadar yakın bir noktada görüntülendi. NGO Condrik Tenerife ve deniz yaşamı fotoğrafçısı David Jara Boguñá tarafından yürütülen çalışmalar sırasında rastlanan bu nadir an, köpek balıkları üzerine yapılan bir araştırma sırasında kaydedildi.
Bilim insanları, bu olayın dünya çapında yetişkin bir siyah şeytan balığının gün ışığında canlı olarak ilk kez görülmesi olabileceğini belirtti. Normalde binlerce metre derinlikte, tamamen karanlık ortamlarda yaşayan Melanocetus johnsonii, 2003 yapımı Kayıp Balık Nemo filmindeki ürkütücü fener balığı olarak biliniyor. Dişi bireyler, kafalarının üzerinde bulunan ışıltılı uzantı sayesinde avlarını kendilerine çekerek avlanıyor.
Siyah deniz şeytanı 4.500 metre derinliğe kadar inebilen bir tür.
Siyah deniz şeytanı, 4.500 metreye kadar inebilen bir tür olarak kayıtlara geçmişken, kambur fener balıkları genellikle 2.000 metre derinlikte bulunan “gece yarısı bölgesi”nde (Bathypelagic Zone) yaşamlarını sürdürüyor. Bu bölgedeki canlılar, hayatta kalmak için biyolüminesans (kendiliğinden ışık yayma) gibi adaptasyonlara sahip olmalarıyla dikkat çekiyor.
Bilim insanları siyah deniz şeytanının neden sığ sulara geldiğini açıklayamıyor.
Bilim insanları, siyah deniz şeytanının neden sığ sulara kadar geldiğini kesin olarak açıklayamıyor. Olası nedenler arasında hastalık, güçlü su akıntıları ya da bir yırtıcıdan kaçma ihtimali bulunuyor. Ancak bu olayın son derece sıra dışı olduğu vurgulanıyor. Araştırmacılar, siyah deniz şeytanının yüzeye bu kadar yaklaşmasının deniz ekosistemleriyle ilgili yeni soruları gündeme getirdiğini belirterek, “Bu, ekibimiz için unutulmaz bir an olarak kalacak” açıklamasında bulundu.
Kaynak: KayıpRıhtım