Prof. Dr. Altay, sıcak havalarda vücudun ısı dengesini koruyabilmek için farklı yöntemlerin tercih edildiğini ve bu yöntemlerden birinin de soğuk suyla duş almak olduğunu söyledi. Ancak yazın serinlemek amacıyla soğuk suyla duş almanın kalp ve damar hastalıklarına yol açabileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Altay, aşırı sıcak havalarda vücudu serinletmek için soğuk su kullanmanın, alıştıra alıştıra yapılması gerektiğini vurguladı.
“Soğuk duş almak, yarardan çok zarara sebep oluyor.”
“Soğuk duş almak, yarardan çok zarara sebep oluyor” diyen Altay, şu ifadeleri kullandı: “Soğuk duşa ya da hızlı bir şekilde soğuk suya girmek vücudu olumsuz etkiliyor. Dolaşım bozukluğu oluyor, damarlar soğuğa bağlı spazma uğruyor. Vücudun dış tabakasındaki damarlarda olan bu durum sonucunda ani kan basıncı dengesizlikleri olabiliyor. Tansiyon düşmesi ve artmasına bağlı bayılmalar yaşanabiliyor. Aynı zamanda kalbin kendi damarlarında da bu olabiliyor. Dolayısıyla birden soğuk suya girmek kalp spazmlarına da neden olabiliyor. Çok sıcak havalarda vücudu serinletmek için soğuk suya giriyoruz ancak bunu alıştırarak yapmak gerekli. Ilık duş almak doğrusu ama soğuk suya girilecekse de bu durum yavaş yavaş olmalı.”
Kalp ve damar hastalığı yaşayan kişilerin başka sağlık problemlerinin de meydana gelmemesi için dikkatli olması ve soğuk duştan kaçınması gerekiyor.
Sıcak havalarda serinlemek için daha güvenli yöntemlerin tercih edilmesi gerekiyor.
Sonuç olarak, yaz aylarında serinlemek amacıyla soğuk suyla duş almanın, ani ve hızlı bir şekilde yapılması durumunda ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği dile getirildi. Özellikle kalp ve damar sağlığı açısından ciddi risk oluşturabileceği için sıcak havalarda serinlemek amacıyla daha güvenli yöntemlerin tercih edilmesi gerektiği söylendi. Prof. Dr. Altay, yaz aylarında soğuk duşa aniden girmek yerine ,soğuk suya yavaş yavaş ve vücudu alıştırarak girilmesinin veya ılık suyla duş almanın daha güvenli bir yöntem olduğunu ifade etti.
Kaynak: Anadolu Ajansı