Gündem Haberleri

TBMM’de Sahipsiz Sokak Hayvanlarına Yönelik Kanun Teklifi, İlk 5 Maddesiyle Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk beş maddesi onaylandı.
kanun

Hayvanları Koruma Kanunu’nda bir değişiklik yapılacak. Bu değişiklikle birlikte, Kanun’un amaçlarına “insan, hayvan ve çevre sağlığını gözetmek şartıyla” ifadesi eklenecek. Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik yürütülecek çalışmaların net ve belirgin olması gerekiyor. Bu bağlamda, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan olarak kabul edilebilmeleri için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın veri tabanına kaydedilmesi zorunlu. Bu nedenle, “sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramlarının net bir şekilde tanımlanması gerekiyor.

Uygulamada belirsizliklere yer verilmemesi ve “yakala-kısırlaştır-sal” yönteminin kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişiklikleri yapılacak. Hayvan bakımevi tanımı, “Bakanlıktan izin alınarak kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis” olarak güncellenecek.

Kanun’un ilkeleri arasında, “sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamlarının desteklenmesi” ifadesi yer alıyor.

kanun

Sahipsiz ve zayıf durumda olan hayvanların hayvan bakımevlerine toplanarak buralarda rehabilite edilip sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması nedeniyle, bakımevleri dışında bir hayvana bakım yapmanın yalnızca onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olacağı ilkesinin kabul edilmesi sağlanacaktır. Kanun’un ilkeleri arasında yer alan “Evcil hayvanlar, türüne özgü yaşam koşulları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamlarının desteklenmesi gerekmektedir” ifadesi yürürlükten kaldırılacak.

Yerel yönetimler, gönüllü organizasyonlarla ortaklaşa çalışarak, sahipsiz hayvanların sahiplendirilene kadar bakımlarını üstlenmeleri için hayvan bakımevleri kuracak ve bu merkezlerde hayvanların bakımlarını, tedavilerini gerçekleştirecek, ayrıca eğitim faaliyetleri düzenleyecek. Hayvan bakımevlerinde rehabilite edilen köpekler, sahiplendirilene kadar bu yerlerde kalacak. Doğru ve güncel verilerin sağlanabilmesi için, bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Veteriner hekim tarafından ötanazi yapılabilir.

kanun

Bakımevine getirilen köpeklerden insan ve diğer hayvanların sağlığını ve güvenliğini tehdit eden, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalıkları olan, ya da sahiplenmesi yasak olanlar için, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesine göre işlem yapılacak.

Bu maddeye göre, “Hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalıklar, akut bulaşıcı hastalıkların önlenmesi veya eradikasyonu, veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlar söz konusu olduğunda, insan ve diğer hayvanların hayatını ve sağlığını tehdit eden ve kontrol edilemeyen davranışlar varsa, veteriner hekim tarafından ötanazi yapılabilir. Ötanazi işlemi, veteriner hekim tarafından veya onun gözetiminde gerçekleştirilir.”

Kaynak: Dünya
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir