Bloomberg’in elde ettiği bilgilere göre Sony Music, yüzlerce teknoloji şirketine ve akış platformuna mektup göndererek içeriğinin izinsiz kullanımına karşı ciddi uyarılarda bulundu.
Mektupta Sony Music içeriğinin, yapay zeka sistemlerinde izinsiz kullanımının, plak şirketi ve sanatçıların çalışmalarının kontrolünü ve tazminatını engellediği ifade edildi.
Sony Music, 700’den fazla yapay zeka şirketine mektup gönderdi.
Mektupta, telif hakkı korunan materyallerin izinsiz kullanımının yapay zeka sistemlerinin “eğitimi, geliştirilmesi veya ticarileştirilmesi” için kabul edilemez olduğunu ve bu tür kullanımın sanatçıların haklarını ihlal ettiği vurguladı.
Mektupta ismi geçen sanatçılar arasında Doja Cat, Billy Joel, Celine Dion ve Lil Nas X gibi ünlü isimler bulunuyor. Sony Music’in bu konuda yorum yapmaktan kaçındığı bildirildi.
Müzik endüstrisinin yapay zeka ile mücadelesi sürüyor.
Müzik endüstrisi, yapay zeka araçlarının telif hakkı korunan eserleri nasıl kullanabileceği konusunda oldukça hassas. YouTube’da, müzisyenlerin yapay zeka ses klonları geçen yıl büyük ilgi gördü ve müzik endüstrisi için sıkı kurallar belirlendi.
Bu arada platform, metin girdilerine dayalı olarak belirli sanatçıların tarzında şarkılar üreten Dream Track gibi yapay zeka müzik araçlarını tanıttı.
Müzik telif hakkı ve yapay zeka konusundaki en görünür çekişme TikTok’ta yaşandı.
Şubat ayında Universal Music Group (UMG), lisans anlaşmalarının bozulmasının ardından platformdan tüm sanatçılarının müziklerini çekti. Taylor Swift ve Ariana Grande gibi sanatçıların şarkıları platformdan kayboldu.
Ancak durum uzun sürmedi. Nisan ayında, yeni albümünün çıkışına hazırlanan Swift’in müziği, sessizce TikTok’a geri döndü. Mayıs ayının başında, UMG sanatçıları tekrar TikTok’ta yer almaya başladı ve iki şirketin, yapay zeka geliştirme ve yeni gelir fırsatları etrafında daha fazla koruma sağlayacak bir anlaşmaya vardığı açıklandı.
TikTok ve UMG, müzik endüstrisinde yapay zeka gelişimini, insan sanatı ve sanatçılara akan ekonomiyi koruyacak şekilde yönlendireceklerini belirtti.
Yapay zeka tarafından oluşturulan ses klonlarının yeni şarkılar yaratmak için kullanılması, bir kişinin sesi üzerinde ne kadar kontrol sahibi olabileceği konusunda da soruları gündeme getirdi.
Kaynak: The Verge