Sosyal Medya

Sosyal Medya Platformlarına Neden Erişim Engeli Getiriliyor? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Açıkladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal medya platformlarına getirilen erişim engeliyle ilgili açıklamalarda bulundu.
sosyal medya

Türkiye’de son 1 ayda milyonlarca kullanıcısı olan Instagram, Wattpad ve Roblox gibi sosyal medya platformlarına erişim engeli getiridi. Geçtiğimiz günlerde META ile Ulaştırma Bakanlığı’nın anlaşmasıyla beraber Instagram açılmıştı. Ancak Wattpad ve Roblox hala kapalı.

Getirilen erişim engeliyle ilgili son durum hakkında bilgi veren Aile ve Sosyal Hizmet Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, BTK tarafından verilen kararın sebebini açıkladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: Sosyal medya platformlarına erişim engeli getirmek zorunda kalıyoruz.”

sosyal medya

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, BTK tarafından son 1 ayda kapanan Instagram, Wattpad ve Roblox gibi sosyal medya platformlarına yönelik kararlar hakkında açıklamalarda bulundu. Belirtilen uygulamalarda uygunsuz içerikler yer aldığını söyleyen Bakan Göktaş, konuyla ilgili diyalog kurmak istediklerinde muhatap bulamadıklarını ve bu nedenle mahkemeye başvurmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

Hikaye okuma platformu olan Wattpad’in Türkiye’nin şikayetlerle ilgili muhatap bulamadığını söyleyen Bakan Göktaş, “Wattpad, çocukların hikâye yazdığı, yazarların kendilerini keşfettiği masum bir platform olarak kulağa çok hoş geliyor. Hatta aileler bile bu konuda zaman zaman ‘Çocuğum ne güzel hikâye yazıyor’ diyor. Ancak bu platformda çocuklarımız her türlü zorbalık, şiddet, cinsel istismar, intihar, madde bağımlılığı gibi son derece olumsuz içeriklere hiçbir filtre ve kontrol mekanizması olmaksızın maruz kalıyordu. Bu platformun Türkiye’de bir temsilcisi yok, içeriklerle ilgili şikâyetimizi iletecek muhatap bulamıyorduk. Çocuklarımızın masum dünyasını kirletmeye yönelik bir kapı açıyor. Hâlâ bugün Wattpad bizimle herhangi bir temasa geçmedi. Ama ne yaptı? Kullanıcılarına ‘Siz hareketlenin, VPN kullanın’ dedi. Hem kaçak yoldan girilmesini istiyor hem de kullanıcılarını kullanıyor, onları teşvik ediyor.” ifadesini kullandı.

“Dijital ve şiddetli içerikli oyun bağımlığı çocukların sağlığını kötü etkiliyor.”

sosyal medya

Konuyla ilgili açıklamalarında devam eden Mahinur Özdemir Göktaş, dijital ve oyun bağımlığı için RTÜK ile farkındalık çalışması yürüteceklerini duyurdu. Bakan Göktaş,Son dönemde artan dijital ve şiddet içerikli oyun bağımlılığı çocuklarımızın, gençlerimizin sağlığını olumsuz etkiliyor. Dijital oyunlar özellikle çocukların ve ergenlerin gerçeklik algısını değiştiriyor. Belli kesimler tarafından ergenlerin radikalleşmesinde araç olarak kullanılıyor.

Bakanlığımız bünyesinde Sosyal Medya Çalışma Grubumuz var. Geleneksel ve sosyal medya ortamında çocukları ve aileleri tehdit eden içerikleri 7/24 takip ediyoruz. Zararlı içeriklere anında müdahale ediyoruz. Çocuklar için ‘Duy, Duyarlı Ol İhbar Hattı’mız var. Özellikle sosyal medya içeriklerine anında müdahale edebiliyoruz.

Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında yeni bir kurul oluşturuyoruz. Her türlü bağımlılıkla mücadeleyi özel olarak ele alıyoruz. Eskiden bağımlılık denildiğinde sadece madde, sigara ve alkol bağımlılığı algılanabiliyordu. Son dönemde artan dijital ve oyun bağımlılığı çocuklarımızın, gençlerimizin sağlığını olumsuz etkiliyor.

RTÜK ile dijital bağımlılığa yönelik farkındalığı artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Twitter, TikTok, Instagram gibi olumsuz içerik üreticilerin eğer varsa muhatapları onlarla diyaloğa geçiyoruz. Bakıyoruz ki muhatap yok en sonunda mahkeme kararıyla erişime kapatmak durumunda kalıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: T24
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir